Citrix е близо до продажба, преговаря с два фонда

След преструктуриране под натиска на инвеститори, Cytrix се готви за продажба
(снимка: Business Wire)

Инвестиционните фирми Elliott Investment Management и Vista Equity Partners водят преговори за придобиване на разработчика на софтуер за виртуализация и облачни услуги Citrix Systems. Сделката е близо до сключване.

Elliott и Vista вече са се договорили с банките за отпускане на средства, за да платят покупката на Citrix, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознати с преговорите. Сделката може да бъде обявена до няколко седмици, но има риск преговорите да приключат безрезултатно, тъй като в момента са на предварителен етап.

Vista обмисля да включи в сделката и софтуерната компания Tibco. Не се уточнява за какъв вид операция става дума, нито колко потенциални купувачи са готови да платят за придобиването на Citrix.

В петък, 14 януари, акциите на Citrix на Нюйоркската фондова борса поскъпнаха с 1% до 95,8 долара, в резултат на което пазарната капитализация на компанията достигна 11,9 милиарда долара.

През септември м.г. стана ясно, че Citrix проучва различни стратегически опции, включително продажба на компанията, след като Elliott инвестира два пъти в нея и увеличи дела си до 10%.

Elliott е известен с това, че изкупува акции на големи ИТ компании и след това активно настоява пред техните ръководители да преструктурират фирмата, за да увеличат стойността на акционерите. По предложение на този хедж фонд станаха разделянията на HP и на eBay, производителят на системи за видеоконферентна връзка Polycom беше продаден, а Citrix се преструктурира.

Освен това в историята на Elliott имаше случаи, когато фондът, след като получи значителен контрол върху малка технологична компания, я продаде на частни инвеститори. Партньори на Citrix, интервюирани от CRN по-рано, изразиха недоволство от присъствието на Elliott в акционерния капитал на компанията.

Главният изпълнителен директор на Citrix Дейвид Хеншал каза, че компанията ще продължи да разчита на партньори, докато преминава към бизнес модел с продажби на абонаменти за софтуер и увеличаване на приходите на база потребител.

„Citrix е компания, ориентирана към каналите. Винаги сме били такива. И каналът играе невероятно важна роля. По-голямата част от нашите решения се прилагат чрез партньори и ще продължат да бъдат такива”, заяви по-рано Хеншал.

Коментар