HP се раздели официално на две компании

Двете подразделения на HP – за потребителска електроника и корпоративни продукти – вече работят като две отделни компании, съответно HP Inc. и Hewlett-Packard Enterprise. Първата от тях ще произвежда масови компютри и периферия – настолни РС и лаптопи, ноутбуци и таблети, а втората ще се съсредоточи върху професионалното оборудване – сървъри, системи за съхранение на данни, мрежи – и услугите.

Информациите за разделяне на корпорацията от Пало Алто се появиха още от миналата година, а в началото на октомври т.г. бордът на директорите на HP одобри трансформацията и срокът за нейното приключване – 1 ноември 2015 г.

Историята на HP през новия век беше белязана от две скъпи придобивания, които според мнозина анализатори са били грешка. През 2001 г. HP под ръководството на Карли Фиорина придоби Compaq за сумата от 25 млрд. долара, а през 2008 г. компанията погълна EDS на цена от 13,9 млрд. долара, която впоследствие се оказа силно завишена.

Новата публична компания HP Inc. с щат от 50 хиляди служители се оглавява от Дион Уейслър, досегашен вицепрезидент на подразделението Printing and Personal Systems. Начело на втората компания Hewlett-Packard Enterprise е Мег Уитман, която беше главен изпълнителен директор на HP преди разделянето.

Съществуващото лого на HP се наследява от HP Inc., докато Hewlett-Packard Enterprise ще има ново лого. Наред с разделянето, ще бъдат съкратени около 25-30 хиляди души от общо 300-хилядния персонал на HP, т.е. около 10%. Уволненията се очаква да засегнат персонала на Hewlett-Packard Enterprise.

Коментари по темата: „HP се раздели официално на две компании”

добавете коментар...

  1. :o)

    10% съкращения :)…….това някак си така се подминава в контекста.
    25-30 000 души на улицата…..тва сигурно е рекорд в ИТ сферата.

Коментар