Фондът на Уорън Бъфет придоби 11% дял в HP Inc.

Уорън Бъфет вложи 4,2 милиарда долара в HP Inc., придобивайки дял от 11,4%
(снимка: Warren Buffett / Twitter)

Компанията Berkshire Hathaway обяви в сряда, че е закупила близо 121 милиона акции на HP Inc. Това е най-новата от поредица големи инвестиции на конгломерата, контролиран от милиардера Уорън Бъфет.

Инвестицията осигурява на Berkshire приблизително 11,4% дял в HP на стойност около 4,2 милиарда долара въз основа на крайната цена на акциите на компанията за персонални компютри и печатащи устройства в сряда (34,91 долара).

HP, чиято централа е в Пало Алто, Калифорния, има около 1,06 милиарда акции в обращение към 31 януари.

Придобиването на значителен дял в HP е третата голяма инвестиция на Berkshire от 26 февруари насам. Тогава Бъфет каза в годишното си писмо до акционерите, че „вътрешните възможности осигуряват много по-добра възвръщаемост от придобиванията”, отбелязва Ройтерс.

Малко по-късно корпорацията разкри, че е станала собственик на 14,6% дял в Occidental Petroleum Corp., което ѝ струваше над 6 милиарда долара. След това, на 21 март, Berkshire купи застрахователна компания Alleghany Corp за 11,6 милиарда долара в брой.

Преди да обяви покупката на Alleghany, Бъфет бе прекарал цели шест години без да направи нито едно голямо придобиване. Това в крайна сметка позволи на Berkshire да натрупа 146,7 милиарда долара в брой и еквиваленти.

От съобщението на Berkshire не става ясно дали Бъфет или неговите портфолио-мениджъри Тод Комбс и Тед Уешлър са отговорни за придобиването на дял в HP, но пазарните наблюдатели припомнят, че подобни големи инвестиции обичайно са дело на милиардера.

Бъфет е отговорен и за притежаването на дял в Apple – компания, която той определя като една от „Голямата четворка”, формиращи стойността на неговия конгломерат. Другите три компании са застрахователите на Berkshire, железопътната фирма BNSF и Berkshire Hathaway Energy.

Коментар