Белият дом се изнерви от дефицита на чипове

Липсата на чипове вероятно е отнела цял процент от БВП на САЩ през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Белият дом проведе „секретен брифинг” заедно с някои американски законодатели относно „ужасяващите рискове” за американската икономика, заради проблемите с доставките на чипове. Президентската институция настоява Конгресът спешно да одобри финансиране в размер на 52 милиарда долара за субсидиране на собственото производство на чипове.

Директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз каза пред репортери: „Най-добрите оценки са, че липсата на полупроводници вероятно е отнела цял процентен пункт от БВП през 2021 г.”.

Постоянният недостиг на чипове в цялата индустрия наруши производството на автомобили и електроника, отбелязва Ройтерс. Множество фирми бяха принудени да намалят производството си. Нарастват призивите за намаляване на зависимостта от други страни за доставката на полупроводници.

„Едно значително прекъсване на доставките на полупроводници може да причини исторически щети на икономиката на САЩ – щети, много по-големи от въздействието на недостига на чипове върху американската автомобилна индустрия в момента. Това би подкопало нашата технологична конкурентоспособност и военните ни предимства пред противниците в световен мащаб”, казват от Белия дом.

През юни миналата година Сенатът прие идеята за финансиране от 52 милиарда долара за производството на чипове и разреши субсидия от общо 190 милиарда долара за укрепване на технологиите и изследванията на САЩ, за да се конкурират с Китай. Това финансиране обаче все още няма окончателно потвърждение и не може да бъде приложено на практика.

Дийз се надява всички ангажирани институции да излъчат свои преговарящи тази седмица, за да започнат „бързо” официален процес за финализиране на законопроекта.

„Рисковете са дълбоки”, каза Дийз относно това, с което ще се сблъска икономиката на САЩ при сериозно смущение на доставките на чипове. Директорът цитира „икономическите ходове на ключови конкуренти”, визирайки най-вече Китай, относно „ескалиращите уязвимости, които имаме заради проблема с полупроводниците”.

Анализ на Министерството на търговията, изготвен за брифинга, отбелязва, че изграждането на полупроводниковите фабрики отнема години. Това означава, че дори финансирането да бъде отпуснато веднага, резултатът от него ще стане видим чак след няколко години.

Коментари по темата: „Белият дом се изнерви от дефицита на чипове”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Че пландемия ли не правиха, че заводи ли не палиха, че всякакви ограничения, такси и забавяния ли не въвеждаха… Ето за какво е било.

Коментар