Още жертви на недостига на чипове в автомобилния сектор

Дефицитът на чипове продължава да тормози автомобилната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Автомобилният сектор страда все повече от недостига на чипове. В петък General Motors заяви, че ще прекъсне работата за две седмици в своя завод за сглобяване на коли в щата Индиана, който произвежда пикапи, заради продължаващия недостиг на полупроводникови компоненти. Почти по същото време бе изнесена статистика, която показва, че производството на автомобили в Обединеното кралство е спаднало с цели 41% поради недостиг на чипове.

GM ще спре производството в завода си за сглобяване във Форт Уейн за две седмици, започвайки от 4 април. „В базата за доставка на полупроводници все още има несигурност и непредсказуемост и ние работим с нашите доставчици, за да смекчим потенциалните проблеми, които продължават”, казаха от компанията пред Ройтерс.

Автомобилният производител заяви, че това е първото му прекъсване на производството на камиони в пълен размер, свързано с полупроводници, от август насам. Фирмата отбеляза, че като цяло е „виждала по-добра плавност и последователност в доставките на полупроводници през първото тримесечие в сравнение с предходната година”.

Поради проблемите с чиповете автомобилният производител е сред бизнесите, които гръмогласно подкрепят законопроекта на САЩ за предоставяне на правителствени субсидии в размер на 52 милиарда долара за стимулиране на местното производство на полупроводници.

През това време във Великобритания колите, слизащи от поточната линия, са намалели рязко през миналия месец заради продължаващия недостиг на чипове. Производството се е свило с 41% в сравнение с февруари 2021 г., според Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). Това е най-ниският брой за това време на годината от февруари 2009 г. досега.

Около 61 657 автомобила са произведени във Великобритания миналия месец, което е спад от 105 008 през февруари 2021 г. Поради същата причина миналата година отбеляза огромен спад в производството: то намаля до най-ниското си ниво от 1956 г., отчете организацията.

Въздействието на недостига на чипове, което изпитват производителите по целия свят, се очаква да отслабне по-късно тази година, но най-вероятно ще продължи да се усеща и през 2023 г.

Коментар