САЩ с петгодишен план за отвоюване на пазара за чипове

Едва 12% от световното производство на чипове в момента се пада на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

За пет години Съединените щати могат да си осигурят до 27% от световното производство на чипове, като използват усъвършенствани технологични процеси. Делът им сега е в пъти по-малък.

От 90-те години на миналия век насам делът на продуктите от САЩ на световния пазар на полупроводникови компоненти е намалял от 37% на 12%, според асоциацията SIA. Правителството обаче взима мерки за засилване на локализацията на производството на чипове, в резултат на които след пет години до 27% от продуктите, направени по усъвършенствана литография, ще бъдат произведени в САЩ.

Става въпрос за технологични процеси под 10 нанометра, отбелязва The Wall Street Journal. TSMC и Samsung вече обявиха планове за изграждане на модерни съоръжения в САЩ, а Intel работи за усвояване на напреднала технология 18A до средата на десетилетието. Компанията е заделила 20 млрд. долара за изграждане на завода в Охайо, а общата инвестиция в обекта може да достигне 100 млрд. долара.

През 2021 г. капиталовите разходи в полупроводниковата индустрия нараснаха до 146 млрд. долара, което е почти двойно повече от инвестициите през предходните пет години, според Gartner. Същевременно приходите от полупроводници нараснаха с 25% през миналата година, достигайки 583,5 млрд. долара.

Продажбите на чипове могат да достигнат 693 млрд. долара до средата на десетилетието и 1 трлн. долара до 2030 г. Това ще позволи на полупроводниковата индустрия да надмине всички компании за бързо хранене в света по отношение на приходите.

Сега пазарът продължава да страда от остър недостиг на чипове. Американските производители имат запаси от компоненти само за четири дни, а средното време за доставка на чипове е нараснало от традиционните 10 до 25 седмици. Цените на силициевите пластини, от които се произвеждат чипове, могат да се повишат с 15%, увеличавайки инфлационния натиск върху индустрията.

Същевременно, има опасения, че масивното увеличение на производствения капацитет до 2025 г. може да причини криза на свръхпроизводството. Но повечето участници на пазара са съгласни, че търсенето е фиксирано на ново ниво за дълго време и ще продължи да расте в бъдеще.

Коментар