Чип-запасите на US фирмите привършват

Глобалният недостиг на чипове засегна сериозно всички индустрии
(снимка: CC0 Public Domain)

Производители на различни видове техника в САЩ отчитат, че запасите им от чипове намаляват заради глобалния недостиг на полупроводници, предупреди Министерството на търговията.

Проучване сред повече от 150 фирми установи, че наличностите им са намалели драстично: ако през 2019 година те са били „за 40 дена”, то в края на 2021 година са „само за пет дена”, съобщи BBC.

Продажбите на дигитални устройства рязко скочиха в началото на пандемията, в резултат на което доставчиците се оказаха затруднени да смогнат на повишеното търсене. Засегнати са производители от всички области: автомобили, перални машини, смартфони, медицинско оборудване и др.

Нарастващото търсене се случва на фона на „пълното използване на съществуващите производствени мощности”, според министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо. Търсенето на полупроводници е със 17% по-високо в сравнение с 2019 г., сочи изследването.

Намаляването на запасите до оскъдни нива означава, че дори и малко смущение в доставките на чипове в настоящия момент може да принуди много бизнеси да спрат производствата си. Това може да се случи заради природно бедствие, политическа нестабилност или пореден бум на Covid, например.

Очаква се ситуацията да стане още по-трудна, защото фирмите планират повишаване на поръчките през следващите шест месеца. Като най-засегнати се сочат производствата на автомобили и на медицинска техника.

Коментар