Заводът на Intel в Охайо ще е най-големият в света

Нов завод за чипове на Intel ще отвори над 20 000 работни места в Охайо
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corp.)

Intel окончателно реши да вложи 20 милиарда долара в завод за производство на чипове в покрайнините на Кълъмбъс, Охайо. За него фирмата твърди, че когато бъде завършен, ще е най-големият обект за производство на полупроводници в света.

Очаква се заводът да заработи до 2025 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от Intel. Предприятието ще разчита на най-модерните технологии и ще доведе до увеличаване на американския дял в глобалната верига за доставки на чипове, казват от компанията.

Проектът ще създаде повече от 20 000 работни места в щата, включително 3 000 директни позиции в Intel. За компанията този ход е стъпка към възстановяване на производствената ѝ мощ – нещо, което дълго доминиращият производител на процесори позагуби през последните години.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър от доста време говори за необходимостта от изграждане на повече фабрики за чипове в САЩ и Европа – области, където производството на жизненоважни електронни компоненти е намаляло рязко.

Гелсингър твърди, че е необходимо „ребалансиране на производството”, което в последните години е съсредоточено предимно в Източна Азия.

Intel се ангажира да изгради завода в Охайо със собствени средства, но се надява, че правителството на САЩ ще осигури допълнителни ресурси в подкрепа за разширяване на производството на полупроводници, каза Гелсингър.

В момента Конгресът обмисля финансиране за начинанието, като има предложение за стимули от около 50 милиарда долара за компании, които желаят да локализират производството на чипове в САЩ.

Intel е избрала местоположението за фабриката измежду 30 до 40 потенциални локации. Наличието на потенциални служители от местните университети, военни ветерани и относително ниската цена на труда са били някои от решаващите фактори, поясни Гелсингър.

Успоредно с това Intel не спира да изследва потенциални локации за нов завод и в Европа – в страни като Германия, Италия и Франция.

Коментар