Intel ще вложи €80 милиарда в европейски завод

Европа търпи спад в производството на чипове в продължение на много години, заяви Пат Гелсингър
(снимка: Intel)

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингър разкри плановете на чипмейкъра да похарчи 80 милиарда евро за изграждане на нови производствени мощности за полупроводници в Европа за период от десет години. Това е резултат от разработената от компанията стратегия за драстично увеличаване на глобалния ѝ капацитет.

В реч по време на конференция за мобилност, фокусирана върху автомобилите, Гелсингър очерта плана на Intel за европейския проект за увеличаване на производствения капацитет, съобщи Mobile World Live. Анонсът идва след обявяване на инвестиция в размер на 20 милиарда долара, изразходвани за две съоръжения в САЩ, и последвала сделка с Qualcomm за производство на чипове за смартфони.

Наред с разширяване на съществуващия завод в Република Ирландия, Intel ще създаде „голяма мега-фабрика” в Европа. Местоположението ще бъде обявено до края на годината. Първоначално новият обект ще се състои от две фабрики, като в крайна сметка съоръжението ще се разшири и фабриките ще станат осем.

Гелсингър отбеляза, че новото предприятие ще бъде „катализатор за полупроводниковата индустрия” и веригите за доставки, подчертавайки, че Европа е търпяла спад в производството на чипове в продължение на много години. През 1990 г. континентът е заемал 44% от световната индустрия за полупроводници, но този дял се е свил до едва 9% през 2021 г., добави той.

Пат Гелсингър обяви още, че Intel ще създаде „център за научноизследователска и развойна дейност, който обединява Европа, за да обърне тенденцията на този ужасен спад и да създаде по-балансирана глобална верига на доставки”.

Коментар