Intel иска да строи мега-фабрика за чипове в Бавария

С производство в Германия, Intel може да подобри ситуацията с недостига на чипове
(снимка: Intel Corp.)

Бавария, провинция в южната част на Германия, води преговори с Intel за изграждане на голяма европейска фабрика за чипове. Целта е преодоляване на проблемите, които затрудняват производството на чипове за автомобилния сектор, заяви местният министър на икономиката в петък.

През последните месеци американският производител на чипове търси публични субсидии от 8 милиарда евро за изграждане на завод за производство на полупроводници в Европа. „Силно подкрепям това”, заяви пред Ройтерс министърът на икономиката Хуберт Айвангер, чиято държава е дом на емблематичния автомобилен производител BMW.

„Изграждането на завод на голям международен производител на полупроводници в Бавария е изключителна възможност”. Бавария предлага неизползвана авиобаза в Пенцинг-Ландсберг, западно от Мюнхен, като място за фабриката, каза Айвангер.

Недостигът на полупроводници вече тормози всички индустрии по цял свят. Едни от най-силно засегнатите обаче са производителите на автомобили. Конкретно за Германия това се явява фактор, който заплашва да съсипе икономическото възстановяване на страната от пандемията на коронавируса.

Европейският съюз обмисля създаване на полупроводников алианс, включващ STMicroelectronics, NXP, Infineon и ASML, за да намали зависимостта от чуждестранните производители на чипове в сегашните времена на глобална криза в доставките на полупроводникови компоненти.

Коментари по темата: „Intel иска да строи мега-фабрика за чипове в Бавария”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    B BG 3 fabriki za BMW.

Коментар