Intel търси евросубсидии от 8 млрд. евро

Intel възнамерява да построи завод за чипове в Европа на стойност 8 млрд. евро
(снимка: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel иска 8 милиарда евро публични субсидии за изграждане на фабрика за полупроводници в Европа. Това заяви в петък нейният изпълнителен директор Пат Гелсингер.

Аргументът на Intel e, че регионът се стреми да намали зависимостта си от вноса на чипове от азиатски производители, отбелязва Ройтерс. За първи път Пат Гелсингер публично посочва колко държавна помощ би искал, за да може Intel да бори азиатските си конкуренти в производството на чипове.

„Това, което искаме както от правителството на САЩ, така и от европейските правителства, е да направят конкурентоспособно за нас производството тук в сравнение с Азия”, каза Гелсингер в интервю за Politico Europe.

Politico цитира Гелсингер, заявявайки, че търси около 8 милиарда евро субсидии. По-късно компанията се дистанцира от заявлението. Оттам посочиха, че не са фиксирали конкретна цифра, но трябва ясно да се разбере, че лидерите на ЕС трябва да инвестират, за да си осигурят „жизнена полупроводникова индустрия”.

По време на първото си европейско „турне” Гелсингер се срещна в петък с комисаря Тиери Бретон в Брюксел. По-рано същия ден Бретон проведе разговори и с представители на TSMC, производител на чипове номер 1 в света. В кратки съобщения в Twitter Бретон описа срещата си с Пат Гелсингер като „задълбочена дискусия”, а видео-разговорът с TSMC беше определен като „добър обмен”.

„За да отговори на настоящото и бъдещото търсене на полупроводникова индустрия, Европа ще увеличи драстично производствения капацитет – както сама, така и чрез избрани партньори”, каза Бретон.

Той ще проведе допълнителни разговори на 4 май с изпълнителните директори на две холандски компании: ASML, водещия производител на полупроводникови литографски инструменти, и чипмейкъра NXP.

Коментари по темата: „Intel търси евросубсидии от 8 млрд. евро”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    intel great again!

  2. Anonymous

    Китайска подлого , искаш не искаш имаш съюзници които искат да ти подарят 10нм. фабрика .
    intel ще има фабрика в България вместо да седи сребърният фонд с отрицателна лихва.

  3. Anonymous

    България веднага да изтегли заеми за заводите.

  4. Anonymous

    състезанието е срещу китайската държавна политика

    Заводи в България на intel , tsmc , samsung.

  5. Anonymous

    Българите взеха щедор от Съюзника си, 8 млрд за цели проводници е нищо за 550 милионен ес.

    2015

    По изчисления на националистите таксите и комисионите ще струват 64 млн. лв. , за да бъде изготвена схемата, по която ще бъдат получени 16-те млрд. лв. заем.

    Сумата се предвижда да бъде разсрочена за максимален период от 30 години, а максималният лихвен процент, който правителството предвижда да изплаща, е до 10%.

    Иначе казано, 16-те млрд. ще струват на нас, децата и внуците ни, около 48 млрд. лв.

    Родено днес дете пък ще дължи 87 000 лева, пресметна той. „

    До момента държавата не е отеглила заем за повече от 15 години. Договорът към четирите банки, от които ще бъдат взети милиардите, е казионен.

    В него липсват основни и важни финансови параметри. Няма определен лихвен процент, нито конкретен срок за връщане, нито колко ще струва на държавата обръщането на валутата от евро в лева.

    Сумата от 48 млрд. може да бъде надхвърлена многократно. Това ще се случи когато държавните облигации бъдат емитирани на световните пазари.

    За ценните книжа се определя номинална стойност.

    Да приемем хипотетично, че 1 облигация ще струва 1000 евро. Държавата изплаща лихвен процент върху нея сиреч редовия данъкоплатец като всички нас. Ако лихвата е 10 на сто ще рече, че инвестицията ще се възвърне след 10 години. Тя обаче е продадена за 30 години и притежателят й ще печели от нея в продължение на още 2 десетилетия. Така хем ще плащаме лихви на банките, хем ще се отчитаме и на притежателите на държавните ценни книжа. „Няма как да бъдат изплатени кредите при положение, че България няма реална икономика”, категоричен е той.

    Комисията по външна политика отхвърли ратификацията на заем за 16 млрд. лева, предложен от правителството, предаде БГНЕС. С 9 гласа „за“, 3 „против“ и 6 въздържали се, предложението на кабинета не бе прието. „За“ поемането на нов дълг от 16 млрд. лева в периода до края на 2017 година гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Във водещата бюджетна комисия 9 народни представители подкрепиха новия дълг, 4 бяха „против” и 6 се въздържаха.

    Въпреки това председателката Менда Стоянова обяви, че законопроектът е приет от комисията.

  6. Фофу

    България също би спечелила ако има европейски чипмейкър, но това за чебурите безродници няма особено значение.

  7. Фофу

    Оф, минаха изборите и чебурите пак ги разпределиха из по-малко политическите форуми. И пак завиха малоумията си като чакали на мърша. И кой оот кой по експерт. Един счупи малоумомера като се изплеска – Съюзника България даде на Вашингтон 16 млрд лева и още 16 млрд лихви за us банки по заема. Това за 2021 до момента, но има още време друг да го предвари.

    Не са 16 милиарда, а 16 трилиона, са дали, тъпанар. Само виж преди това колко е общият БВП за България, дали има 16 милиарда, че не ми се гледа.

    Хората ясно са го казали още в първото изречение след заглавието, но малоуниците умишлено пропускат. “Чипмейкърът иска да намали зависимостта ни от азиатските конкуренти”. Разбирай китайците. Това е ключа, защото състезанието е срещу китайската държавна политика която ползва всички средства за да спечели надмощие, политически и икономически.
    И понеже сега измежду новите идоли на чебурите, са турци и китайци, и понеже китайците ще изгубят много ако се развие европейски чипмейкър – резултата е по-долу.

  8. Anonymous

    Че Samsung e публична , a TSMC публична американска собственост на Nyse чрез blackrock,fidelity,vanguard,melon,goldman,boa,jpm,….
    А пък всичките са собственост на фед.

  9. Пентагона

    Пентагона мести заводите в европа за да ги скрие от пирамидалнит нло на Путин.

    Daily Star: Владимир Путин “стои зад” пирамидалните НЛО, хвърчащи над корабите на ВМС на САЩ

    Владимир Путин стои зад НЛО с “пирамидална форма”, заснети да се роят над кораб на американския флот, каза бивш сенатор.

    Според Хари Рийд „в това няма съмнение“.

    Той направи това изявление, след като Пентагонът потвърди автентичността на запис, попаднал в мрежата.

    Кадрите от юли 2019 г. показват обект във формата на триъгълник или пирамида, витаещ високо над разрушителя “Ръсел”.
    Прессекретарят на Министерството на отбраната също потвърди, че видеоклипът е разследван от оперативната група за неидентифицирани летящи обекти на Пентагона.

    „Те идват на рояци като пчели, като насекоми, има толкова много от тях“, каза сенаторът.

  10. !

    Не знам откъде се намират тия гнусни, долни, жалки безродници. Всеки, който не е съгласен парите му да бъдат подарявани на мултимилиардни компании, е “руска подлога” …

    Всъщност, далеч по-лошо – всеки, който се изказва в защита на европейците, защото тия 8 милиарда ще дойдат най-вече от Германия, не от България, се оказва по някакъв начин “руска подлога”.

    “съюзникът” това, “съюзникът” онова … болното псе се разлая, белким го допуснат поне до септичната яма да си лочи …

  11. ха

    Май Intel проучват почвата да скокнат след време в ЕС, че САЩ бая са закъсали и там бъдещето им не е розово (особено с президент като Байдън). Иначе нямаше да искат толкова смешна сума (от 8 милиарда евро), за да излагат на опасност от открадване технологиите си.

  12. usa

    USA great again.

  13. Anonymous

    8 млрд евро са нищо са ЕС.

    Съюзника България даде на Вашингтон 16 млрд лева и още 16 млрд лихви за us банки по заема .

  14. Anonymous

    8 млед евро е годишната печалба на Tsmc за 2019г.

  15. Anonymous

    Вашингтон да купи asml , тогава ес ще плаща .

  16. Anonymous

    Руска подлого щом трябва ще плащаш на нашият съюзник Вашингтон.

  17. !

    Е, няма такава алчност като американската …

    1. От такъв завод реално ще спечелят само Intel.

    За Европа няма нищо в тая схема, освен ако не бъде направено публично дружество, в което ЕС е акционер срещу тази ИНВЕСТИЦИЯ.

    2. Много благодарим, че са се загрижили за нашата “зависимост” от азиатските производители, но аз не виждам Apple, Qualcomm, Nvidia и AMD да са се притеснили от зависимостта си от TSMC и Samsung достатъчно, че да се прехвърлят към производство в заводи на Intel …

    Имайки предвид тези две “маааалки” подробности, както и факта, че Intel не са европейска компания, бих казал, че искането за субсидия е безочлива наглост.

    Интересно как все се оказва, че най-богатите винаги имат най-много нужда от спасяване.

    И преди някой малоумен пелтек да се е разпенявил за величието на крапитализъма, ще отбележа следният прост факт:

    80% от компаниите, които са влизали във “FORTUNE 500” са били спасявани от фалит поне 1 път, с държавни пари, без да дадат нищо насреща. Повечето са спасявани повече от 2 пъти.

    Естествено, местният бек никога не е чувал за повече от 15-тина компании от тоя списък, и си въобразява, че всичките тези компании са някакви стожери на американската стабилност и икономика.

    Ако не е обикновеният данъкоплатец в САЩ да плати и научните разработки, и спасяването на корпорациите, великият крапиталист щеше все още да е обикновен производител на памук.

  18. Anonymous

    On 27 October 2016, it was announced that Qualcomm would try to buy NXP, but because the Chinese merger authority did not approve the acquisition before the deadline set by Qualcomm, it was effectively cancelled on 26 July 2018.

Коментар