Семейство се настани в първата 3D-отпечатана къща в Европа

3D-отпечатаната къща е едноетажна, с площ малко над 100 кв. м., с просторен хол и две спални
(снимка: Project Milestone)

Една семейна двойка в Нидерландия се нанесе в своя нов дом – първата в Европа къща, отпечатана на 3D принтер. Белязано от своята „органична геометрия”, бетонното жилище е проектирано да наподобява формата на голям камък.

Проектантите от Project Milestone се надяват да накарат хората да разберат колко обширни са дизайнерските възможности на методите на 3D принтиране и колко по-големи са те в сравнение с традиционното жилищно строителство, разказва designboom. Домът е първият законно обитаем имот в Европа с носещи стени, направени с помощта на технология за 3D печат.

Къщите по технология на 3D печат се строят по-бързо и с повече гъвкавост
(снимка: Project Milestone)

Новоизградената къща представлява хибрид между модерния флуиден дизайн и традиционното жилищно програмиране. Домът е едноетажен, с площ малко над 100 кв. м., с просторен хол и две спални. С изключително дебела изолация и връзка към топлопреносната мрежа, къщата е хем удобна, хем енергийно ефективна.

Наред с нестандартната форма „печатът” на къщи чрез 3D технология има и други предимства. Тези домове се строят по-бързо и с повече гъвкавост. Методът е и по-устойчив от гледна точка на околната среда, тъй като е необходим по-малко бетон.

Коментари по темата: „Семейство се настани в първата 3D-отпечатана къща в Европа”

добавете коментар...

  1. Зрънчо

    Сега ги очакваме и на българския пазар, че ми писна да гледам оферти за по300+ евро /кв.м.
    Тези ги очаквам, като се развихри конкуренцията на по 150+ евро /1кв.м. най-вече не заради цената на бетона, а поради зплатата на оператора 🙂

    В последствие ще паднат още като почнат и да ги печатат 3Д и да ги доставят с камиони за сглобяване на място на готовите помещения (хол от три части, кухня от две части ..и т.н.)

Коментар