НАСА ще използва 3D печат за жилища на Луната и Марс

Бъдещите жилища на Луната ще се изграждат с помощта на технологии за 3D печат
(илюстрация: ICON/SEArch+)

НАСА работи по проект за 3D печат на елементи, които ще позволят изграждане на евтини жилища за постоянно пребиваване на Луната, а впоследствие и на Марс. Дейностите се извършват в рамките на програмата Artemis NASA.

Отдавна са известни плановете на НАСА за създаване на постоянна база на Луната. Сега агенцията се е договорила със строителна компания за разработка на технология за 3D печат на жилища, разположени на спътник, става ясно от официално съобщение.

Процесът на изграждане на места за кацане, жилища и пътища на Луната вероятно ще изглежда различно от този на Земята. Роботите трябва да бъдат леки, но способни да копаят при намалена гравитация. Бъдещата строителна система би могла да бъде автономна, като функционира без помощта на астронавти.

За да създаде такава система, НАСА е решила да използва технология за 3D печат. Агенцията вече е подписала договор с компанията ICON, който предвижда създаване на съвместно предприятие за космическо строителство.

ICON не е избрана случайно: компанията вече има опит в създаването на 3D-отпечатани къщи на Земята и участва в проекта NASA 3D Printed Habitat Challenge, където демонстрира оригинална строителна технология, която може да бъде адаптирана за условия извън нашата планета.

Фирмата ще работи с центъра за космически полети на НАСА в Хънтсвил като част от проекта за планетарни автономни строителни технологии MMPACT (Moon to Mars Planetary Autonomous Construction Technologies). За тестове компанията ще използва изкуствена лунна почва и различни технологии за печат и обработка.

НАСА си сътрудничи в проекта с индустрията, правителството и академичните институции. Ако тестовете са успешни, агенцията обещава да предостави на ICON допълнително финансиране и да проведе реални тестове на технологията на повръхността на Луната.

Коментари по темата: „НАСА ще използва 3D печат за жилища на Луната и Марс”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    iconbuild

Коментар