Microsoft влага половин милиард долара в Украйна

Microsoft се споразумя с украинското правителство за сериозни инвестиции в страната
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще инвестира 500 милиона долара в украинската ИТ индустрия. Американската корпорация ще похарчи тези пари за изграждане на два центъра за обработка на данни (DPC), разположени на територията на страната, съобщават местните издания.

Плановете на Microsoft да вложи половин милиард долара в облачна инфраструктура в Украйна са залегнали в меморандум за сътрудничество между компанията и Министерството на цифровата трансформация. Документът е подписан от страните на 2 октомври 2020 г., според публикация на ain.ua.

Украинските държавни агенции ще могат да използват услугите на бъдещите центрове за данни на Microsoft, като условието е съхраняваните в тях данни да не напускат страната. За да се регулира неприкосновеността на данните, се изискват подходящи промени в законодателството на Украйна, които все още не са приети.

Подписаният меморандум за сътрудничество разглежда и редица преференции за украинските ведомства при използване на услугите на Microsoft. Те ще получат отстъпки или специални условия за работа в облака Azure, с Office 365 (облачен аналог на класическия MS Office) и други уеб услуги на компанията.

Също така, в рамките на новото споразумение страните са се договорили за въвеждане на модерни ИТ в Украйна на национално, регионално и междусекторно ниво. По-специално, в документа се споменават изкуствен интелект (AI), облака, интернет на нещата и големи данни.

Коментар