TSMC увеличава БВП на Тайван дори в пандемия

Чипмейкърът TSMC има огромен принос за брутния вътрешен продукт на Тайван
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Рекордните 17 милиарда долара за разширяване на производството и усвояване на нови литографски стандарти е инвестирала тайванската компания TSMC през 20-2020 г. Очаква се чипмейкърът да обяви и рекордни приходи за годината.

Търсенето на полупроводникови решения тази година ще позволи на Тайван да увеличи своя БВП с 2,54%, спрямо прогнозата от август за 1,56%, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на официалната статистика.

Ръстът на БВП на Тайван е особено отчетлив през третото тримесечие – с 3,92%, което е резултат не само от късния анонс на смартфоните iPhone 12 на Apple, но и от стремежа на Huawei да се запаси с компоненти, притиснат от американски санкции, чиято най-тежка фаза влезе в сила към средата на септември.

Брутният износ на Тайван нарасна с 11,2% през октомври до рекордните 32,2 млрд. долара. За следващата година тайванските власти очакват ръст на БВП с не повече от 3,82% и увеличение на брутния износ с не повече от 4,59%.

Приносът на TSMC в БВП на Тайван е определящ, както този на Samsung за икономиката на Южна Корея. TSMC е най-големият производител на чипове по поръчка на компаниите за електроника, вкл. Apple и други големи имена в индустрията.

Коментар