Тайван остава водещият чипмейкър на света

Делът на Тайван в световната полупропроводникова индустрия се е увеличил през миналата година с над 21% (източник: TSMC)

За трета година поред Тайван е лидер по наличните мощности за производство на полупроводникови пластини за чипове, съобщи DigiTimes, позовавайки се на изследователската компания IC Insights.

Тайван зае първото място в индустрията през 2015 г. По оценки на експертите, към декември миналата година разположените в страната мощности за производство на полупроводникови пластини обезпечават една пета (21,8%) от производителността на индустрията в световен мащаб.

Според специалистите, делът на Тайван в световната полупропроводникова индустрия се е увеличил през миналата година с 21,3% спрямо 2017 г. Макар и с малко, Тайван изпреварва Южна Корея, чийто дял се определя от анализаторите на 21,3%.

По-голяма част от мощностите на Тайван и Южна Корея принадлежат на три компании – TSMC, Samsung и SK Hynix, които са лидери в световен мащаб. В края на 2018 г. на TSMC се падат 67% от съвкупната мощност на полупроводниковите предприятия в Тайван, а общият дял на Samsung и SK Hynix в Южна Корея възлиза на 94%.

Япония запазва трето място в света по производствени мощности за чипове, като по данни на IC Insights, делът на нейните предприятия е 16,8%. Две компании – Toshiba Memory и Renesas – притежават 62% от японските полупроводникови мощности.

Китай постига значителен ръст, увеличавайки дела си в общите производствени мощности за чипове на света с 1,7% – от 10,8% през 2017 г. до 12,5% през 2018 г. Прогресът на азиатския икономически гигант е за сметка на съкращаване на дела на държавитe от останалата част на света (ROW) и Северна Америка.

Все още Северна Америка е на трето място с дял 12,8%, но бележи спад от 0,4%. Европейските чипмейкъри имат 6% от световния обем на мощностите за производство на полупроводникови пластини, а държавите от ROW (сред които Сингапур, Израел, Малайзия, Русия, Беларус и Австралия) заедно държат 8,7%, спрямо 9,5% година по-рано.

Коментар