Да се простим с грешните представи за киберсигурността

„Днес ние трябва да сме наясно, че кибер-заплахите отиват много отвъд нашите компютри”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Има три важни неща, в които трябва да съсредоточим вниманието си, когато говорим за дигиталния свят. На първо място ние всички трябва да се простим с илюзията, че компютърните заплахи застрашават само нашите компютри, смартфони, таблети.” С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев приветства гостите на конференцията за киберсигурност, която се провежда днес във форума „Джон Атанасов” в София Тех Парк.

Събитието събра специалисти по киберсигурност от частния сектор и държавните ведомства в силно дискусионен формат, а темата – киберсигурността – преди броени дни бе очертана като една от четирите най-големи заплахи за обществото в глобален мащаб, наред с изменението на климата. „Над 200 милиарда устройства ще са онлайн през 2020 година – само след година,” подчерта Гергана Паси при откриването на конференцията.

Днес ние трябва да сме наясно, че кибер-заплахите отиват много отвъд нашите компютри”, продължи Дончев. „Те могат да сринат банките ни – да отнемат парите ни. Могат да съсипят НАП и цялата данъчна система, респективно цялата бизнес-среда. Могат да блокират транспорта в градовете ни”, подчерта вицепремиерът.

Втората илюзия, с която съвременните хора трябва да се разделят, това е представата, че срещу кибер-заплахите могат да се изготвят политики, стратегии и програми на национално ниво, категоричен бе Дончев. Никоя страна няма силите да се бори сама с новото поколение виртуални заплахи, посочи той.

В това отношение е нужно сътрудничество между държавите. Ето защо Европейският съюз работи активно по политиките за кибер-защита за всичките 28 държави-членки съвкупно, стана ясно от изказването на еврокомисаря Мария Габриел.

Третият важен фактор, според Дончев, е обществеността и особено специалистите по киберсигурност да мислят за процесите в перспектива – отвъд това, което виждат очите. Ако някой, чрез средствата на технологиите, е способен да повлияе злонамерено на образованието на децата ни, общността на ИТ специалистите трябва да разпознае тази опасност още сега и да предприеме необходимото за справянето с нея.

Ако някой е способен да манипулира изборните резултати чрез съвременните технологии, това е намеса в държавния живот, която касае цялото ни общество. Тук е наобходимо активното отношение не само на ИТ професионалистите, но и на широката общественост, заключи вицепремиерът.

Мария Малцева

Мария Малцева