САЩ затягат правилата за регистрация на дронове

Дроновете ще имат задължителен регистрационен номер на външната повърхност (източник: CC0 Public Domain)

Собствениците на дронове в САЩ ще трябва да обозначават безпилотните си устройства с регистрационни номера на външната повърхност, съгласно нова директива на Федералната служба за гражданска авиация (FAA), която влиза в сила на 23 февруари.

Регистрацията на дроновете стана задължителна в САЩ през 2015 г., но две години по-късно – през май 2017-а действието на регулацията беше преустановено. Скоро след това обаче властите я въведоха отново, като дори засилиха изискванията с приетия през 2018 г. закон за националната сигурност.

Нанасянето на идентификационен номер върху повърхността на дроновете също бе предвидено като задължителна мярка, но собствениците на устройствата можеха да поставят номера вътре в гнездото за батерията, ако то може да се отвори без използване на инструменти.

С новата директива става задължително нанасянето на идентификационен номер на външната повърхност на дрона. По този начин полицията и службите за сигурност ще могат по-лесно и по-бързо да откриват собствениците на дронове.

Новото изискване за регистрационните номера се въвежда без предварително обществено обсъждане, каквото обикновено се предвижда в подобни случаи.

Коментар