TSMC усвоява агресивно нови технологии за чипове

TSMC вече произвежда серийно чипове по 5-нанометров технологичен процес
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Пред над 5000 души в глобално онлайн събитие тайванската компания TSMC обяви новите си постижения в производството на чипове и краткосрочни планове за усвояване на по-тънки технологични норми.

Компанията вече е започнала серийно производство на чипове по 5-нанометрова технология, като процентът на годност на продукцията се увеличава по-бързо, отколкото при предишното поколение на технологичния процес.

Процесът N5 осигурява 15% увеличение на производителността и 30% намаление на консумацията на енергия, както и 80% увеличение на логическата плътност спрямо предишната технология N7.

Въз основа на оригиналния N5 работен процес, TSMC планира да пусне подобрена версия N5P през 2021 г., предлагайки допълнителни 5% увеличение на скоростта и 10% намаляване на консумацията на енергия.

TSMC вече е готова с предварителен вариант на новия си технологичен процес N4, който ще подобри допълнително производителността на чиповете, консумацията на енергия и плътността на транзисторите.

В допълнение към опростяването на процеса чрез намаляване на броя на маските, N4 предлага и лесен път за миграция с възможност да се използва цялата 5-нанометрова екосистема за проектиране. Рисковото производство по технология N4 ще започне през четвъртото тримесечие на 2021 г., а масовото производство – през 2022 г.

В съответствие с графика си, тайванският чипмейкър разработва и технологичен процес от ново поколение N3. Той ще осигури увеличение на производителността до 15%, намаляване на консумацията на енергия с до 30% и увеличение на логическата плътност до 70%, в сравнение с N5.

Коментари по темата: „TSMC усвоява агресивно нови технологии за чипове”

добавете коментар...

  1. китайци

    А Intel още не може да се измъкне от 14-нанометровия процес! А пускат 10-поколение Core i – процесори.

Коментар