САЩ тестват прототип на „вечна” атомна батерия

Атомната батерия на NDB може да преобърне света на електрониката
(снимка: NDB Inc.)

Американски стартъп съобщи за успешни лабораторни тестове на два прототипа на т.нар. бетаволтаични батерии с жизнен цикъл десетки хиляди години. Този тип батерии работят на принципа на превръщане на радиоактивно бета лъчение в електрически ток.

Разработката на компанията NDB Inc. (Nano Diamond Battery) е несравнима по своите характеристики. Твърди се, че атомната батерия може да доставя енергия „завинаги” на абсолютно всяко устройство – от носими сензори и смартфони до самолети и дори ракети.

Към момента устройството на NDB е само прототип, но компанията обещава да започне производство още преди края на тази година. Прототипите вече са тествани в Националната лаборатория Лорънс Ливърмор и Кавендишската лаборатория на Университета в Кеймбридж.

И двете лаборатории потвърждават, че ефективността на Nano Diamond Battery е достигнала рекордни нива за т.нар. „диамантени батерии” (направени на базата на синтетични диаманти). Други подобни разработки демонстрират не повече от 15% ефективност при производството на енергия, докато прототипите на NDB достигат 40%.

Атомната батерия се състои от радиоактивно ядро ​​- източник на изотопи, покрито със синтетичен диамант. Изотопите взаимодействат с диаманта в процеса на нееластично разсейване. Това превръща радиационната енергия (бета радиацията) в електрически ток.

Тъй като радиоактивно вещество е в състояние да излъчва в продължение на хиляди години, животът на такава батерия ще превиши всички експлоатационни срокове на оборудването, което захранва.

Подобни източници на енергия не са опасни за хората и околната среда. Излъчването не излиза навън от батерията, а диамантената обвивка служи като гаранция срещу повреда.

Излишната енергия, генерирана от батерията, ще се акумулира в буферен резервоар. Разработчиците предлагат за тази цел суперкондензатор, но за съхранение може да се използва и литиево-йонна батерия. Представете си, че смартфонът вече не е необходимо да се зарежда!

NDB твърди, че е постигнала споразумение с производители за съвместни „полеви” тестове на батерията, но имената им не се разкриват. Единият от тях се занимава с производство, поддръжка и утилизация на ядрени горива, а вторият е част от военната индустрия на САЩ.

Наскоро за подобен атомен източник на енергия съобщиха и руски разработчици. „Ядрената” батерия на НИТУ МИСиС може да работи непрекъснато в продължение на 20 години. Разработката на САЩ изглежда много по-напреднала и може да промени драстично света на електрониката, ако бъде допусната на масовия пазар.

Коментари по темата: „САЩ тестват прототип на „вечна” атомна батерия”

добавете коментар...

  1. :o)

    не може да бъде…съветския слон е най-хубавия слон

  2. vi

    и кога ще видят бял свят

  3. ха

    Тя руската батерия както я показваха е с размерите на транзистор. Тази е с размер на AA батерия, като явно дава почти същият ток. Но в крайна проблемът със съхраняването на произведената енергия не е решен. Суперкондензаторите имат отечка, която може да е близка до нивото на генерираната енергия. От друга страна литиеово йонна батерия има много кратък експлоатационен срок.

  4. Да

    Не може да бъде вярно….Руската батерия със сигурност е по добра….Руските часовници са най-бързите часовници…

  5. Симо

    Не бързайте да се радвате, мощността засега е 100микроВата … ако разбирате колко е това

  6. Nuke

    Супер. Дали ще е руска или американска разработка – на кого му пука, важна е ползата.

  7. Anonymous

    ndb.technology

  8. Anonymous

    graphite-moderated reactors, fissile uranium rods are placed inside graphite blocks. These blocks act as neutron moderators whose purpose is to slow down fast-moving neutrons so that nuclear chain reactions can occur with thermal neutrons. During their use, some of the non-radioactive Carbon-12 and Carbon-13 isotopes in graphite get converted into radioactive C-14 by capturing neutrons.

  9. Anonymous

    man-made diamond is exposed to radiation, it produces a small electric current.

  10. Anonymous

    превръща радиационната енергия (бета радиацията) в електрически ток.

    А алфа и гама paдиация къде ще ходят ?

  11. what again?

    weeeeird!

Коментар