Недостигът на чипове тормози всичко – чак до къпането на кучета

Безброй индустрии зависят от малките силициеви „вафлички”, които днес са дефицитни
(снимка: CCO Public Domain)

Огромна част от глобалната икономика вече страда от недостиг на полупроводникови компоненти – криза, за която почти всички технологични издания говорят от известно време. Проблемът е голям и за производителите на електроника, и за автомобилните марки, и дори за… къпането на кучета. Наистина звучи невероятно, че подобна проста работа също може да бъде засегната от кризата при чиповете. Това само показва колко силно зависими сме станали от полупроводниците.

CCSI International е семейна фирма от щата Илинойс – малък производител на душ-кабини за къпане на кучета. Това са своеобразни клетки с автоматизирана система за къпане на домашните любимци, до известна степен подобна на клетките за машинно миене на коли. Всичко в такава кабина е автоматизирано – дозирането на шампоана, водата, сушенето на козината. Техниката се активира с пускане на монета. Машините са хит сред мениджърите на кучешки паркове, както и военните и полицейските служители, които разчитат много на своите кучета.

Но и тези машини се контролират от компютърни чипове. Наскоро собствениците на CCSI узнали от свой доставчик, че чиповете, които обичайно използват, вече не са налични. Може да се заменят с друг тип чип, разбира се, но CCSI ще трябва да промени дизайна си и в частност да препроектира своите платки. А това ще оскъпи кабините.

Проблемът на CCSI е същият, който тормози вече много други сектори. Повечето автомобилни производители съобщиха за частично забавяне или спиране на производството на коли заради недостига на полупроводникови компоненти. В един автомобил те са наистина много. Чипове контролират и климатичната система, и въздушните възглавници, и навигацията, и показанията на таблото… Но намаляването на производството на коли е само най-видимата част от проблема – така да се каже, „върхът на айсберга”.

Безброй други индустрии зависят от малките силициеви „вафлички”, които днес са дефицитни. Искате да си купите конзола за видео-игри? В нея има чипове. Чип има и в „умния” хладилник и „умния” телевизор, които днес се предлагат в магазина. Роботизираната прахосмукачка, която самостоятелно бърше пода, също зависи от чип. С чипове работят крушките за така нареченото интелигентно осветление, както и термостатите за отопление на домовете.

И звънецът, който показва кой стои пред входната врата, също има чип в сърцето си. Дори железниците се оплакват: тези от тях, които използват автоматизирани композиции, имат проблем с доставката на дефицитния компонент.

Компютърната индустрия е силно засегната и там може да се очаква доста очевидно проявление. Apple наскоро предупреди за потенциален недостиг на iPad и Mac компютри. Samsung заяви, че продажбите на дисплейни панели намаляват, тъй като производителите, които ги купуват за смартфони, не могат да получат достатъчно чипове и са намалили производството си. Sony съобщи наскоро, че недостигът вреди на способността на компанията да задоволи търсенето на PlayStation 5.

Китайският производител на мобилни телефони Xiaomi заяви, че може да се наложи да повиши цените си, за да компенсира нарастващите разходи за полупроводници. HP прогнозира, че глобалното търсене на персонални компютри тази година ще бъде с 45 процента по-високо от очакваното от компанията преди пандемията, което ще я принуди да се бори да закупи достатъчно чипове.

Закономерно може да се очаква всички тези видове стоки да поскъпнат заради затруднения в предлагането. „Когато доставката на чипове е затруднена, цялата икономика страда”, казва Глен О’Донъл, технически анализатор във фирмата за пазарни проучвания Forrester. Страдат дори и нискотехнологични дейности като почистването с прахосмукачка и позвъняването на вратата.

Картината обещава да остане трайно част от пейзажа. Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер коментира наскоро, че кризата с полупроводниковите чипове ще продължи до няколко години, според публикации в Bloomberg. Компанията вече преустройва някои от фабриките си, за да стимулира производството и да се бори с недостига, особено в автомобилната индустрия.

За продължителен недостиг предупреди и шефът на Apple Тим Кук. Той не скри, че дефицитът навярно ще засегне предлагането на емблематичните продукти на компанията. Председателят на TSMC Марк Лиу обеща да отговори на „минималните изисквания” на клиентите до края на юни. Все пак Лиу очаква кризата да се засили до края на 2021 г. или началото на 2022 г.

Пандемията може да продължи да оказва влияние върху проблема, тъй като на места по света „вълните” на вируса продължават да прииждат, което води до налагане на ограничения, в това число „локдаун” и задължение за дистанционна работа в секторите, където това е приложимо. А това означава още търсене на компютри за работа и учение.

Като грозна ирония на съдбата излиза, че недостигът заплашва да спъне или най-малкото да забави възстановяването на икономиката – толкова жадуваното възстановяване след удара, нанесен от пандемията.

Единствените, които са щастливи от случващото се, са инвеститорите в ценни книжа. Финансовите издания в последно време преливат от съвети да се инвестира в акции на полупроводникови компании, защото те тепърва ще поскъпват.

Коментар