Бизнесът изглежда харесва дистанционната работа

Големи технологични компании решиха да удължат работата от вкъщи до края на годината
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато все повече страни по света се завръщат към нормален икономически живот, големите технологични компании „дадоха тон” за запазване на практиката да се работи от вкъщи. Някои от водещите имена в бранша вече декларираха пред своите екипи, че всички служители могат да продължат да работят от дома си до есента или дори до края на годината.

С отпускането на хватката на „мерките” против коронавируса много служители се притесняват дали ще е безопасно да се завърнат в офисите. Колкото и да се старае човек да се пази, не може да избегне някои неща като например факта, че всички пипат дръжките на вратите и копчетата на асансьорите, а без климатизация не може да се стои целодневно в закритите помещения.

Някои специалисти прогнозираха в последните седмици, че скоро дистанционната работа ще стане „новата норма”. Ето, че това започва да се случва. Големите високотехнологични компании „дават тон”, като обявяват пред своите служители, че могат да продължат работа от домовете си до есента или направо до края на годината.

Офисите остават затворени

Facebook потвърди пред CNN в петък, че всеки служител, който може да върши работата си от вкъщи, може да продължи да го прави до края на годината. Социалната мрежа няма да отвори повечето си офиси по-рано от 6 юли. Това решение се явява значително удължаване спрямо предишния срок, който предвиждаше отваряне на офисите през май.

Повечето служители на Google вероятно ще продължат да работят дистанционно през останалата част от тази година, заяви изпълнителният директор Сундар Пичай на среща на цялата компания в четвъртък, цитиран от The Information. Говорител на Google потвърди новината, а преди това компанията съобщи, че служителите ще работят от вкъщи поне до 1 юни.

Онлайн компанията за недвижими имоти Zillow също каза, че служителите й могат да работят от дома си до края на годината. „Личното ми мнение относно работата от дома се обърна на 180 градуса през последните 2 месеца. Очаквам това да има трайно влияние върху бъдещето на работата… и дома”, коментира изпълнителният директор на Zillow и съосновател Рич Бартън.

Amazon също заяви, че служителите, които могат да работят „ефективно” от дома си, могат да го правят поне до 2 октомври. „Ние работим усилено и инвестираме значителни средства, за да предпазваме тези, които решат да дойдат в офиса, да им осигурим безопасност чрез физическо разстояние, усърдно почистване, проверка на температурата и наличието на покрития за лицата и дезинфекция за ръцете”, заяви говорител на Amazon пред CNN Business.

Microsoft също е решила да позволи на служителите си да работят отдалечено до октомври.

Ползи от дистанционната работа

Очаква се и други високотехнологични компании – от цял свят, от всички размери и профили – да предложат на своите работници да продължат да работят дистанционно още известно време, най-малкото докато отмине чувството на несигурност от завръщането в офисите.

Дългосрочната опция за дистанционна работа се откроява в индустрията, известна с това, че харчи много за корпоративните си офиси – за безплатна храна, свежи плодове из офисите, фирмени зали за релакс и забавление, билярдни маси и даже вътрешни кино-центрове. Новият начин на работа може да се хареса на бранша.

За работодателите възможността служителите да работят ефективно от домовете си може да означава значителни спестявания: по-малко наеми за офис-пространства, съответно по-малко разходи за поддръжката на тези пространства (ток, отопление и др.), по-малко разходи за транспорт на служителите. Тези пари могат да се пренасочат към самите работещи под формата на парични бонуси. А това допълнително ще мотивира служителите да работят още по-отговорно от домовете си.

Тласък за умните сгради

Забелязва се обаче, че завръщането в офисите може би ще даде тласък на една сродна индустрия: умните сгради. За да се избегне честото пипане на дръжките на вратите, например, могат да се внедрят решения за лицево разпознаване на служителите и автоматично отваряне на вратите. Доскоро тази възможност беше добре известна като опция, но сега много фирми вече търсят нейното внедряване.

По аналогичен начин огромен скок има в интереса към термовизионните решения за наблюдение на телесната температура на работещите в офиса. Доскоро тези технологии се предлагаха на пазара само като специфично решение за конкретни индустрии.

Интерес към подобна техника имаха, да речем, предприятия, чиято дейност предполага тежки работни условия – помещения с висока температура, което поставя в риск от прегряване самите работници. Сега обаче всички фирми, които имат големи офиси, се интересуват от термовизионните решения.

Друга функция на умните сгради – наблюдението и софтуерният анализ на концентрацията на хора в помещенията – доскоро се разглеждаше само като база за регулиране на осветеността на помещенията и евентуално измерване на нивата на въглероден диоксид във въздуха с цел регулиране на силата на вентилацията. Сега обаче стопаните на умни сгради говорят за мониторинга на броя служители в помещенията от гледна точка на поддържането на физическа дистанция.

Самият софтуер лесно може да бъде адаптиран така, че да наблюдава и това дали служителите спазват задължителните 2 метра отстояние един от друг. Несъмнено „новата норма” на работното място ще ускори развитието на „умните” сгради.

Коментар