Робот-куче следи за социалната дистанция в Сингапур

Spot Robot е способен да се движи по пресечена местност в паркове и градини
(снимка: Boston Dynamics)

Необичаен „служител” се появи в централния парк на Сингапур, за да съблюдава спазването на мерките срещу коронавируса. Това е роботът-куче Spot, произведен от Boston Dynamics.

По време на двуседмичния тест, който започна в петък, роботът ще напомня на посетителите в парка за необходимостта да спазват дистанция помежду си, за да се предотврати разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс.

„Нека поддържаме Сингапур здрав” – казва роботът. „За вашата безопасност и за [безопасността на] хората около вас, моля, бъдете на разстояние поне един метър. Благодаря ви”.

Spot е избран, заради способността му да се движи по пресечена местност в паркове и градини. Освен че изговаря съобщения, напомнящи на посетителите да спазват мерките за социална дистанция, роботът помага да се преброят хората в парка.

За целта в „кучето” са монтирани камери и други устройства. Властите уверяват, че камерите не се използват за разпознаване или наблюдение на хора.

Въпреки че няма забрана за посещение на парковете в Сингапур, като цяло са въведени доста строги правила за изолация, нарушаването на които може да доведе до огромни глоби и дори затвор.

Съгласно правилата, които ще важат до 1 юни, жителите могат да напускат домовете си само по толкова важни причини, като закупуване на храна. На обществени места носенето на маска е задължително. Упражненията на открито са допустими, но трябва да се изпълняват самостоятелно.

В града-държава с население от 5,7 милиона души са регистрирани повече от 21 000 заразени с Covid-19, което е едно от най-високите нива в Азия. Огнищата са главно сред работници-мигранти в райони, които не се посещават от туристи.

Коментари по темата: „Робот-куче следи за социалната дистанция в Сингапур”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Вече роботите кон трол ират матряла.

Коментар