Китайска банка даде заем от $565 млн. на Tesla

Tesla се радва на финансова подкрепа от правителството на Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският производител на електромобили Tesla сключи споразумение за заем на оборотен капитал в размер до 4 милиарда юана (около 565 милиона долара) с кредитор от Китай, съобщи Ройтерс.

Заемът, който ще бъде предоставен от Индустриалната и търговската банка на Китай, е предназначен само за разходи, свързани с производството на електромобили в завода на Tesla в Шанхай, става ясно от официално изявление за подписването на договора.

Предприятието в Шанхай е първият завод за електромобили на Tesla извън САЩ. Въвеждането на фабриката в експлоатация заема централно място в плановете на Tesla за увеличаване на продажбите си на най-големия автомобилен пазар в света.

С производството на електромобили в Китай, Tesla си спестява плащането на повишени мита при внос в страната, каквито дължи при вноса на електромобили, произведени в Съединените щати.

Тарифите върху вноса на американски автомобили в Китай бяха увеличени миналата година, в резултат на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Коментар