Работата от дома – златният миг за DevOps?

Във времена като настоящите се изискват добре усъвършенствани DevOps умения и опит
(снимка: CC0 Public Domain)

DevOps – метод за разработване, който синхронизира, организира и автоматизира въвеждането на нов софтуер – „по подразбиране е изграден за отдалечени дейности” като тези, които сега се практикуват заради кризата COVID-19. Трудно обаче се намират хора с достатъчно DevOps умения.

Кризата обърка живота на всички, като принуди много фирми да приложат „дистанционна работа”. Сега десетки, стотици или дори хиляди хора работят от домовете си – сиреч от стотици локации, вместо от една или две. Доброто сътрудничество и координацията са от ключово значение.

През последните години съвместната работа беше определена като същност на успеха в сферата на ИТ. Професионалистите от областта трябва да сътрудничат по-тясно от всички – от топ-мениджърите до колегите в кол-центъра.

Един скорошен доклад относно дейностите по разработване на софтуер в условия на COVID-19 (от GitHub) загатва за някои нарушения в процесите на разработка на софтуер, но като цяло разработчиците поддържат темпото непроменено.

„Активността на разработчиците остава до голяма степен последователна или дори засилена в сравнение с миналата година”, коментира Никол Форсгрен, автор на доклада. „Дейността на разработчиците показва леко повишена активност от година на година. Това предполага, че разработчиците продължават да дават своя принос и да показват устойчивост на фона на всеобщата несигурност”.

Но какво става при за организационните екипи, особено тези, които включват ежедневната работа, сигурността, мрежите? Те обикновено функционират предимно в локална, офис-среда.

Може би точно сега е „звездният момент” на DevOps, предполагат специалистите. Добрата новина е, че DevOps – метод, който синхронизира, организира и автоматизира темпото на пускане на нов софтуер – „по подразбиране е изграден за отдалечени дейности”, разказва старши технически архитект Амит Кумар Гупта, цитиран от ZDNet.

„DevOps е процесно-ориентиран и автоматизиран метод за доставяне на софтуер, който не прави разлика дали се работи от офиса, от домовете или друго място. DevOps може много добре да приеме промените, породени от кризата COVID-19 в софтуерната индустрия. От използването на разпределеният модел за тестване до механизма за автоматизирано внедряване, DevOps е напълно подходящ за тези променливи времена”, пояснява специалистът.

Във времена като настоящите обаче се изискват добре усъвършенствани DevOps умения и опит. А това се оказва предизвикателство. Най-новото проучване сред 1260 мениджъри и разработчици от Института DevOps установява, че преходът към DevOps и съответната трансформация все още са много трудни за повече от 50 процента от анкетираните.

„Управлението на хората, процесите и технологиите, свързани с и необходими за трансформацията към DevOps, са трудни”, заявяват авторите на доклада.

Наред с това проучването показва, че намирането и привличането на хора, квалифицирани в DevOps, продължава да е предизвикателство, цитирано от 58 процента от анкетираните, докато 48 процента съобщават за трудности при задържането на подобни специалисти.

Най-търсените качества включват умения и знания за процесите (69%). За сравнение, миналата година водещата категория на най-дефицитните умения бе автоматизацията (67%). Други 61 процента посочват, че се нуждаят от повече „човешки” умения, за да засилят своите DevOps дейности.

В „ерата” на работа в домашни условия това означава способност да общувате често, да достигате различни групи, за да се поддържа работният ритъм непрекъснато, всички да са в синхрон и всички да се чувстват сигурно.

Авторите на проучването описват необходимата смес от умения като „хибриден набор от DevOps умения” – ще рече „умения от широк набор от области, които варират от технологични умения като облачни инфраструктури до функционални умения като ИТ операции, до процесни и рамкови умения като проектиране на надеждността”.

И не на последно място, притежаването на известна запознатост и умения за работа със специфични инструменти за автоматизация, които човек може да е придобил през цялата си кариера или обучение, съчетани с бизнес-похвати, са нужни за перфектния DevOps инженер.

Ето какви са препоръките на DevOps специалистите в тази светлина:

Избутайте инфраструктурата и DevOps към облака. „Ако няма сигурност кога ситуацията ще стане отново нормална и служителите ще се завърнат по работните си места, трябва да преместим всички DevOps в облака по-рано от първоначално планираното”, съветва Гупта. „Пренесете всички DevOps инструменти в облака или използвайте облачни инструменти, за да поддържате отдалечената работа и мониторинга на DevOps процесите”.

Насърчаване на по-гъвкави начини на работа и взаимодействие. „Това включва въвеждането на гъвкави инструменти и процеси за планиране и проследяване на работа, които ще помогнат да се поддържа производителността на разработчиците навсякъде, където работят”, казва Форсгрен.

Ускорете максимално автоматизацията. „Когато организацията изпраща всички служители да работят от домовете си, ние осъзнаваме целия обем на ръчния процес, който причинява истинската ни болка”, казва Гупта. „Това е моментът, в който машините трябва да се нагърбят с повече отговорност за операциите, отколкото хората. Автоматизацията може да изпълни задачата много по-бързо – било то да намира уязвимости в продукта, да тества функционалности или да извършва разгръщане в няколко среди едновременно”.

Следете за прегаряне. Проучването на GitHub показва, че разработчиците на софтуер работят повече часове, когато са в домовете си. „По-дългите работни дни, повечето работа и повечето отговорности вкъщи означават, че има повишена вероятност от прегаряне”, казва Форсгрен. „Правете почивки, опитайте се да създадете устойчиво натоварване – за себе си и за своя екип – и създайте работна общност с усещането за подкрепа, която се характеризира с ясни граници между работа и лично време”.

Коментар