RFID пръстен прави ненужни картите, кеша, ключовете

Използване на RFID пръстена за отключване на електронната брава на вратата
(снимка: Fraunhofer IGCV)

Почти няма човек, който да не познава тази ситуация: приближаваш се до дома си с ръце, пълни с чанти и торби с покупки, и нямаш свободни ръце, с които да бръкнеш да си извадиш ключовете. Е, ако можеше да доближите вратата и тя да се отвори сама…

Точно това може да стане възможно благодарение на експериментален нов RFID пръстен, ако влезе в производство. Той носи в себе си малък чип, който може да направи ненужни и ключовете, и картата за плащане, и парите в брой, и картата за градския транспорт.

Металният пръстен се разработва от учени от германския Институт за технологии за леене, композитни материали и обработка „Фраунхофер” като част от по-голям проект на име Kinematam. Пръстенът съдържа пасивен RFID чип. Той не се нуждае от батерия, защото се активира безжично от електромагнитен импулс от външното устройство за четене. Чипът предава чрез радиосигнал към външното устройство данни, необходими за идентификацията.

Основното тяло на пръстена се печата по 3D технология, която използва лазерен лъч за селективно топене на метален прах. Тъй като този прах се топи по предварително зададен модел, металните частици се сливат, изграждайки пръстена като цялостен твърд слой.

По време на процеса вътре в пръстена се оставя кухина. Преди да приключи заданието за печат процесът спира за момент, за да позволи на роботизирано рамо да вмъкне RFID чипа в кухината. След това процесът на печат се подновява. Така чипът бива запечатан вътре в пръстена и остава капсулован.

Въпреки че материали като метала могат да представляват бариера за RFID сигналите, слоят в горната част на чипа на пръстена е с дебелина само 1 милиметър, така че изборът на материал не е голям проблем.

Смарт пръстенът с вградена електроника е съвсем малко по-голям от обикновен пръстен
(снимка: Fraunhofer IGCV)

Освен това чипът предава данните с по-ниска от нормалната честота от 125 килохерца, което му позволява да преминава през метала по-добре, отколкото би било възможно при по-голяма честота. Нещо повече, стените на кухината са проектирани да отразяват радиовълните на чипа навън, през метала.

Надеждата на изследователите е, че подобни смарт-пръстени в крайна сметка могат да бъдат използвани за задачи като отключване на врати, плащане на покупки или дори предаване на жизненоважна информация на медиците от спешните служби.

Технологията може да се използва и за производство на „интелигентни” устройства, различни от пръстени, като например метални машинни части, които предават данни за своите експлоатационни параметри.

Коментари по темата: „RFID пръстен прави ненужни картите, кеша, ключовете”

добавете коментар...

  1. :D

    Да вземете да си поправите статията 😀

    Картите – да,
    Ключовете – мммм… след като си смените всички ключалки, да

    Кеша – ъъъъм, НЕ

Коментар