Ще глобяват социалните медии за забрана на политици

Закон във Флорида ще ограничи възможностите на социалните медии да забраняват политици
(снимка: CCO Public Domain)

Противоречив нов законопроект в щата Флорида предвижда забрана за технологичните компании да… забраняват профилите и изказванията на политиците. Проектът вече е одобрен от двете камари в законодателния орган на Флорида. Сега текстът трябва да бъде подписан от съюзника на Тръмп, губернатора Рон ДеСантис.

Новата норма позволява на социалните платформи да спират акаунти, но само за 14 дена. Предвиждат се глоби за платформите до 250 000 долара на ден за нарушаване на закона, съобщи BBC.

NetChoice – група, която защитава свободното изразяване в интернет – се обяви срещу новия закон. Стив Делбианко, главен изпълнителен директор на NetChoice, заяви: „Представете си правителството да изисква църквата да разрешава коментари, създадени от потребителите, или реклами от трети страни, насърчаващи абортите на страницата си в социалните медии”. Според него, това би принудило платформите за социални медии да хостват съдържание, което иначе не биха позволили.

Въпреки че законопроектът беше приет в камарата и сената на щата в четвъртък миналата седмица, вероятно технологичните компании ще го оспорят в съда – казвайки, че законопроектът нарушава правата на Първата поправка на САЩ.

Предполага се, че проектът има връзка с факта, че Доналд Тръмп беше забранен в Twitter и спрян във Facebook и YouTube след бунтовете в Капитол Хил през януари. Откакто напусна поста си, Тръмп прекарва голяма част от времето си във Флорида и се смята, че е близък с ДеСантис.

През февруари ДеСантис коментира по друг повод, че големите технологични компании „са се докарали дотам да приличат повече на Big Brother”.

Коментар