Twitter маркира пост на Тръмп като „нeвярна информация”

Прекаралият коронавирус Доналд Тръмп се похвали в Twitter, че има имунитет
(снимка: CC0 Public Domain)

Twitter отбеляза като „невярна информация” публикация на Доналд Тръмп, в която президентът на САЩ твърди, че вече има имунитет срещу коронавируса. Това стана в неделя. Постът бе маркиран като твърдение, което нарушава правилата на платформата – подвеждаща информация, свързана с COVID-19.

„Вече има пълно потвърждение от лекарите в Белия дом. Това означава, че не мога да го хвана (имам имунитет) и не мога да го предавам. Много е приятно да узнаеш такова нещо”, написа Тръмп в туита.

Публикацията беше маркирана от Twitter с декларация за отказ от отговорност. „Този туит нарушава правилата на Twitter за разпространение на заблуждаваща и потенциално вредна информация, свързана с COVID-19”, се казва в декларацията. Бележката допълва, че все пак „може да е в интерес на обществеността туитът да остане достъпен”.

Говорителка на Twitter заяви пред Ройтерс, че туитът е декларирал „подвеждащи здравни претенции” относно COVID-19 и че показването на поста ще бъде „значително ограничено”, както се прави стандартно в такива случаи.

Първата новина, че Тръмп има положителен тест за коронавирус, дойде на 2 октомври. Лекарят на Тръмп заяви в събота, че президентът е направил втори тест, който показва, че вече не е заразоносител. В неделя Тръмп се постра да се похвали навсякъде, че вече се е възстановил напълно от COVID-19 и няма да представлява риск за околните.

Коментар