Как големите пари в Apple промениха Стив Джобс

Като лидер Джобс има репутацията на взискателен, дори начинът, по който се облича, е строг
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди Стив Джобс да стане главен изпълнителен директор и съосновател на Apple, той е млад човек, който измисля сложни лудории и ходи на концерти с приятели. Личността на Джобс се променя, след като става основател на „компания с големи пари”, казва Стив Возняк, неговият партньор в начинанието Apple, в подкаста на Гай Кавазаки.

Когато Возняк и Джобс се срещат през 70-те години на миналия век, двамата ги свързва любовта към електрониката. Те са маниаците и ходят заедно на концерти. „Имахме много забавни времена”, спомня си Возняк.

Джобс и Возняк основават Apple Computers, Inc. през 1976 г., когато са съответно на 21 и 26 години. Но лудориите спират, след като Apple получава първата си голяма инвестиция – гарантиран банков заем от 250 000 долара от Майк Маркула през 1977 г. (еквивалент на над 1,1 милиона долара) и компанията „излита”.

„Джобс изведнъж пренебрегна това. Той не искаше да говори за шеги и забавни детски неща”, казва Возняк. Вместо това Джобс се фокусира върху развитието на „личната си марка” и „превръщането ѝ в нещо като „различно присъствие в света”. „Тогава личността му се промени и той стана някак строг”.

Като лидер Джобс има репутацията на взискателен. Дори начинът, по който се облича, е строг. През 80-те години той започва да носи личната си униформа от черна водолазка, проектирана от Issey Miyake, и дънки, защото чул, че служителите на Sony носят униформи.

Возняк споделя, че от деня, в който се запознава с Джобс, неговият приятел говори за важни исторически фигури, които „наистина са променили човечеството завинаги”, като Уилям Шекспир.

„Искаше да бъде един от тях и чувстваше, че има мотивация”, казва Возняк. „Понякога мотивацията да искаш нещо е много по-важна от истинското умение”.

От друга страна, Возняк твърди, че самият той не е искал да има нищо общо със славата или парите и бил напълно доволен от това, че е компютърен инженер, проектиращ чипове в Hewlett-Packard, където работи преди Apple. „Не исках някога да бъда корумпиран от големите пари”, откровен е той (към 2017 г. състоянието на Возняк се оценява на 100 милиона долара).

Джобс бил по-малко практичен в разработката на софтуер и вместо това се фокусира върху дизайна, рекламата и разговорите с пресата, разкрива Возняк. „Едно нещо, което той искаше, е някак да бъде важен в света”.

Возняк вярва, че рязката промяна в работата на Джобс е била начин светът да разбере, че той може да бъде легитимен бизнес човек. „Искаше да се увери, че светът получава съобщение, че цялото компютърно мислене идва от неговата глава”, казва Возняк.

Към днешна дата Возняк все още се води на заплата в Apple „поради лоялност“, въпреки че напусна компанията през 1985 г. Той получава около 50 долара на седмица и се шегува, че все още докладва на Джобс, който почина през 2011 г. от рак на панкреаса.

В края на 2019 г. пазарната капитализация на Apple достигна рекордните 1,4 трилиона долара, а технологичните анализатори прогнозират, че тя може да превиши 2 трилиона долара в края на 2021 година.

Но Возняк настоява, че парите, властта и славата не са факторите, които ръководят живота му. „Искам да познавам само интересни хора, като Стив Джобс например”, казва той.

Коментари по темата: „Как големите пари в Apple промениха Стив Джобс”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Беше стигнала 2 трлн. през август, но през септември падна рязко – до към 1,5 трлн.

  2. ха

    Anonymous ти направо ги разби…

  3. Anonymous

    “тя може да превиши 2 трилиона долара в края на 2021 година.” От кога е това, защото тя от месеци около и над 2 трилиона…

Коментар