Всяка десета обява за работа е в ИТ сектора

С 5% се е увеличило предлаганото на работни позиции през септември
(снимка: CC0 Public Domain)

След повишаването в броя на обявите за работа у нас с 10% през август, положителната тенденция продължава и през септември, сочат данните от месечния анализ на JobTiger.

За изминалия месец увеличението при предлаганите работни позиции е 5%. Така общият брой на обявите достига най-високата си стойност от началото на пандемията, отбелязва JobTiger.

Новите предложения са със 7% по-малко от тези, публикувани в периода преди кризата, предизвикана от COVID-19. В сравнение със септември миналата година обаче, спадът в търсенето на нови кадри е 13%.

С най-голям дял на публикувани обяви са секторите „Търговия и продажби” (23%), „Производство” (15%) и „Хотелиерство и ресторантьорство” (13%). След тях, с почти еднакъв дял, се нареждат секторите „ИТ” (10%), „Логистика/транспорт” (10%) и „Административни дейности” (9%).

Почти във всички сектори се наблюдава ръст на обявите, като единствено изключение прави „Хотелиерство и ресторантьорство”, където броят на предложенията за работа е намалял с 11% спрямо  август.

Въпреки положителната тенденция в търсенето на кадри, нарастващият брой случаи на заразени с COVID-19 в страната подлага на изпитание нейната трайност. Предстоящите студени месеци несъмнено ще бъдат предизвикателни за пазара на труда, коментираха експертите.

Коментари по темата: „Всяка десета обява за работа е в ИТ сектора”

добавете коментар...

  1. :o)

    ми повечето обяви са за ИТ защото могат да четат и пишат.
    Примерно ако се търси кравар – сигурно няма да влезне в jobs да провери а?

Коментар