Бил и Мелинда Гейтс се разделят след 27 години брак

Бил и Мелинда Гейтс се разведоха след близо три десетилетия съжителство
(снимка: Gatesnotes)

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда – двама от най-големите филантропи в света – се разделят след 27 години брак. През последните две десетилетия те отстояваха каузи от глобалното здравеопазване до образованието чрез семейната фондация. Заедно с милиардера инвеститор Уорън Бъфет, двамата основават и The Giving Pledge – кампания, която насърчава богатите хора да раздават по-голяма част от парите си.

„След много размисли и много работа по отношенията ни, взехме решение да сложим край на брака си”, сподели съоснователят на Microsoft в Twitter. „През последните 27 години отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен, продуктивен живот”.

„Продължаваме да споделяме вяра в тази мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в тази следваща фаза от живота си”, продължава туитът от името на двамата. „Ние искаме пространство и поверителност за нашето семейство, когато започнем да се ориентираме в този нов живот”.

В изявление от фондацията казват, че двойката ще продължи да формира стратегиите на организацията, да защитава нейните каузи и да определя нейната насока.

Дженифър Гейтс, най-голямата дъщеря на двойката, сподели чрез Instagram Stories: „Това беше предизвикателство за цялото ни семейство. Все още се уча как най-добре да подкрепям собствения си процес и емоции, както и членовете на семейството”.

Бил Гейтс направи своето богатство чрез Microsoft, на която е съосновател от 1975 г., припомня CNET. В момента той е четвъртият най-богат човек в света с нетна стойност от 124 млрд. долара, според Forbes.

Гейтс се срещна с Мелинда Гейтс малко след като тя започва работа в Microsoft през 1987 г. „Изминаха доста месеци, преди той най-накрая да ме покани”, сподели Мелинда в интервю с Робин Робъртс през 2016 г.

„Тя много прилича на мен в това, че е оптимист и се интересува от наука. Тя е по-добра с хората от мен”, казва Бил Гейтс в документален филм на Netflix от 2019 г. за живота на семейството. „В отношенията ни има много хумор и можем да се шегуваме с нещата”, добавя Мелинда Гейтс.

От 2000 г. досега Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” е похарчила 53,8 млрд. долара, „борейки се с най-големите неравенства в света”, според уебсайта на организацията. Миналия април фондацията заяви, че насочва изцяло своето внимание към пандемията от коронавирус, като същевременно остава ангажирана с основните си области като намаляване на инфекциозните заболявания, премахване на крайната бедност и подобряване на общественото образование в САЩ.

Фондацията обеща 125 милиона долара в подкрепа на международните усилия за разработване и разпространение на Covid-19 диагностика, терапии и ваксини.

Новината за раздялата на Бил и Мелинда Гейтс идва две години след като основателят на Amazon Джеф Безос и Макензи Скот обявиха развода си. Оттогава Скот стана активен сътрудник на хранителни банки, спешни фондове и услуги за уязвимите, като раздаде 4 милиарда долара за няколко месеца.

Коментари по темата: „Бил и Мелинда Гейтс се разделят след 27 години брак”

добавете коментар...

  1. fg

    Astra Zeneca + Windows

  2. Anonymous

    Microsoft направи сериозни промени в таскбара на Windows 10

  3. Anonymous

    Бил Гейтс ще се фокусира върху глобалното затопляне,
    Мелинда върху феминизма

  4. Мехмет

    Дамата не иска да я ваксинира.

  5. Anonymous

    Тя много прилича на мен в това, че е оптимист и се интересува от наука

  6. fg

    ако се раздели и с боклук 10 Win 10 ще е супер

Коментар