Джеф Безос олеква с $38 млрд. след развода

Джеф Безос, най-богатият човек на планетата, вече е свободен мъж (снимка: Jeff Bezos/Twitter)

Разводът на основателя на Amazon.com Джеф Безос със съпругата му Макензи Безос, с която съжителстват от 25 години, бе финализиран от съда в Сиатъл в петък. Съгласно решението, Макензи може да получи акции на Amazon на стойност 38 млрд. долара.

През април от компанията съобщиха, че 4%, или 19,7 милиона нейни акции, ще бъдат регистрирани на името на Макензи Безос след одобрението на съда за развода, припомня Ройтерс.

Двойката обяви своя план за развод в съвместно изявление в Twitter през януари. Това породи спекулации, че Джеф Безос може да загуби част от влиянието си в Amazon или че той или Макензи ще ликвидират голяма позиция акции.

Джеф Безос обаче запазва 12% дял в компанията на стойност 114,8 млрд. долара и остава най-богатият човек в света, коментира Блумбърг. Макензи Безос, от своя страа, казва, че ще му даде права да контролира нейните акции.

През май Макензи обеща да даде половината си богатство за благотворителност, като се присъедини към кампанията „Giving Pledge”, обявена през 2010 г. от милиардера Уорън Бъфет и съоснователя на Microsoft Бил Гейтс.

Коментар