Intel строи завод за над 10 млрд. долара в Израел

Intel планира нова мащабна инвестиция в производство на чипове в Израел
(снимка: Intel Corp.)

В рамките на визитата си в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) шефът на Intel Патрик Гелсингер счете за необходимо да посети и Израел, където компанията разполага с производствени мощности, изследователски центрове и подразделение Mobileye.

Посещението на Гелсингер в Йерусалим и срещата с премиера на страната не бяха напразни – CEO-то на американския чипмейкър обяви мащабна програма за инвестиции в Израел, става ясно от репортаж на Ройтерс.

Intel вече изгражда ново производствено съоръжение в страната, което ще даде на местните жители още 6 000 работни места, в допълнение към вече наличните 14 000. Компанията потвърди, че планира да вложи 10 милиарда долара в проекта, а по-рано местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара.

Съществуващият завод на Intel в Кирят Гат произвежда 10-нм чипове, така че новата производствена линия най-вероятно ще бъде фокусирана върху по-напреднали литографски технологии.

Intel ще осигури още 400 милиона долара за развитие на подразделението Mobileye, което скоро ще се сдобие с нов изследователски център в Йерусалим.
Допълнителни 200 милиона долара ще бъдат изразходвани за разширяване на изследователския център на Intel в Хайфа, който е посветен на разработката на прогресивни процесорни архитектури.

Коментари по темата: „Intel строи завод за над 10 млрд. долара в Израел”

добавете коментар...

  1. :o)

    много неща не знаят лаладжиите тук 🙂
    Ама никак не е случайно че огромни американски компании дават много работни места в Израел, а не някъде другаде по-света където ще им е по-евтино.
    Щото в Израел заплатите не са като у Гана 😉

  2. Anonymous

    Ще обесняваш на мосад колко си луд като те закара самолета на цру в тайният израелски лагер за разпит в гад.

  3. Фофу

    Anonymous 04/05/2021 14:40 А психо клиниката иска да разбере как си избягал.

  4. Anonymous

    Мосад иска разбере защо не искаш да купуваш процесори от тях?

    Мосад иска да разбере защо искаш свой завод и да не купуваш от тях?

    Цру иска да разбере защо искаш собствена технология и да не купуваш от intel?

  5. Фофу

    ?? 04/05/2021 13:01 Да обясня на тупаняка – то си има лек има лек намек ама като настояваш ще цитирам – “по-рано местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара”.

    Т.е. ако ЕДНА държава може да отпусне 1 милиард, то ЕУ като сбор от доста държави може да биха могли да съберат 6. И никъде не е казано, че евентуалнен завод в ЕУ ще за точно 6. Може да е за повече или по-малко. Доволен ли е тупаняка ??

    Но най-вероятно няма да се стигне до ЕУ. Евреите са по обединени и надъхании от всякога и ще и натягат здраво и на работа и на маркетинг. Нямат си чебури по цял ден да им цвилят колко лоши са америкинаските изедници и какъв тежък робски труд полагат.

  6. ??

    Къде е фъфляка да ни обясни защо Интел имат 10 милиарда да строят в Израел, но в Европа трябва европейският данъкоплатец да им плати 80% от завода?

    Само ще вметна, че почти всички машини за литография се произвеждат от европейски компании. Не е като да липсва компетенция.

  7. Anonymous

    Шефът на Intel очаква недостига на чипове да продължи още няколко години

  8. Anonymous

    Кирия Гад да го нарежат и да прехвърлят в правец щото в израел и тайван няма вода, а Българските язовори преливат.

  9. Anonymous

    В България може и по-стари 100нм чипсове важно е да се произвежда при тази оскъдица .

  10. Anonymous

    CEO-то на американския чипмейкър да отива в България за прави първата копка за архитектурата на правец дзен процесори; Парите ги има в бюджета.

  11. Anonymous

    местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара

    България кога ще отпуснат милардите за прогресивни процесори?

  12. Anonymous

    прогресивни процесорни архитектури

Коментар