Intel строи завод за над 10 млрд. долара в Израел

Intel планира нова мащабна инвестиция в производство на чипове в Израел
(снимка: Intel Corp.)

В рамките на визитата си в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) шефът на Intel Патрик Гелсингер счете за необходимо да посети и Израел, където компанията разполага с производствени мощности, изследователски центрове и подразделение Mobileye.

Посещението на Гелсингер в Йерусалим и срещата с премиера на страната не бяха напразни – CEO-то на американския чипмейкър обяви мащабна програма за инвестиции в Израел, става ясно от репортаж на Ройтерс.

Intel вече изгражда ново производствено съоръжение в страната, което ще даде на местните жители още 6 000 работни места, в допълнение към вече наличните 14 000. Компанията потвърди, че планира да вложи 10 милиарда долара в проекта, а по-рано местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара.

Съществуващият завод на Intel в Кирят Гат произвежда 10-нм чипове, така че новата производствена линия най-вероятно ще бъде фокусирана върху по-напреднали литографски технологии.

Intel ще осигури още 400 милиона долара за развитие на подразделението Mobileye, което скоро ще се сдобие с нов изследователски център в Йерусалим.
Допълнителни 200 милиона долара ще бъдат изразходвани за разширяване на изследователския център на Intel в Хайфа, който е посветен на разработката на прогресивни процесорни архитектури.

Коментари по темата: „Intel строи завод за над 10 млрд. долара в Израел”

добавете коментар...

 1. :o)

  много неща не знаят лаладжиите тук 🙂
  Ама никак не е случайно че огромни американски компании дават много работни места в Израел, а не някъде другаде по-света където ще им е по-евтино.
  Щото в Израел заплатите не са като у Гана 😉

 2. Anonymous

  Ще обесняваш на мосад колко си луд като те закара самолета на цру в тайният израелски лагер за разпит в гад.

 3. Фофу

  Anonymous 04/05/2021 14:40 А психо клиниката иска да разбере как си избягал.

 4. Anonymous

  Мосад иска разбере защо не искаш да купуваш процесори от тях?

  Мосад иска да разбере защо искаш свой завод и да не купуваш от тях?

  Цру иска да разбере защо искаш собствена технология и да не купуваш от intel?

 5. Фофу

  ?? 04/05/2021 13:01 Да обясня на тупаняка – то си има лек има лек намек ама като настояваш ще цитирам – “по-рано местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара”.

  Т.е. ако ЕДНА държава може да отпусне 1 милиард, то ЕУ като сбор от доста държави може да биха могли да съберат 6. И никъде не е казано, че евентуалнен завод в ЕУ ще за точно 6. Може да е за повече или по-малко. Доволен ли е тупаняка ??

  Но най-вероятно няма да се стигне до ЕУ. Евреите са по обединени и надъхании от всякога и ще и натягат здраво и на работа и на маркетинг. Нямат си чебури по цял ден да им цвилят колко лоши са америкинаските изедници и какъв тежък робски труд полагат.

 6. ??

  Къде е фъфляка да ни обясни защо Интел имат 10 милиарда да строят в Израел, но в Европа трябва европейският данъкоплатец да им плати 80% от завода?

  Само ще вметна, че почти всички машини за литография се произвеждат от европейски компании. Не е като да липсва компетенция.

 7. Anonymous

  Шефът на Intel очаква недостига на чипове да продължи още няколко години

 8. Anonymous

  Кирия Гад да го нарежат и да прехвърлят в правец щото в израел и тайван няма вода, а Българските язовори преливат.

 9. Anonymous

  В България може и по-стари 100нм чипсове важно е да се произвежда при тази оскъдица .

 10. Anonymous

  CEO-то на американския чипмейкър да отива в България за прави първата копка за архитектурата на правец дзен процесори; Парите ги има в бюджета.

 11. Anonymous

  местните власти обещаха да отпуснат субсидии в размер на 1 милиард долара

  България кога ще отпуснат милардите за прогресивни процесори?

 12. Anonymous

  прогресивни процесорни архитектури

Коментар