Mobileye на Intel с договор за 8 млн. самоуправляеми автомобили

Mobileye, базираното в Израел поделение на Intel, което разработва технологии за самоуправляеми автомобили, подписа договор с европейски производител на коли за доставка на безпилотна технология за осем милиона автомобила.

Компанията ще достави собствената си технология за безпилотно управление, съобщи Ройтерс. Финансовите условия на сделката не бяха оповестени. Името на автомобилния производител също остана в тайна.

Сделката се разглежда като една от най-големите за Mobileye и се приема като знак за това, че автомобилните производители ускоряват въвеждането на функции за автоматизиране на определени задачи като шофиране по магистрали и аварийно спиране.

Надеждата е това да генерира приходи, докато технологията за напълно автоматизирано шофиране при всички условия все още съзрява и остава далеч от внедряването на масовия пазар.

Intel и Mobileye се конкурират с няколко други производителя на системи за чипове и машини, включително Nvidia Corp., търсещи реализация като „мозъците“ и „очите“ на безпилотните автомобили.

Бъдещата полу-безпилотна система на Mobileye ще бъде достъпна за различни модели автомобили. Предвижда се чрез нея дадена кола да може да се задвижва автоматично, но водачът да остава нащрек и да поеме управлението в случай на нужда.

По данни на Mobileye, закупена от Intel миналата година за 15,3 милиарда долара, около 27 милиона коли по пътищата на света от 25 производителя използват някаква система за помощ на шофьора. Самата Mobileye има пазарен дял от над 70 процента.

„До края на 2019 г. очакваме над 100 000 автомобила от Ниво 3 да са с инсталиран Mobileye“, каза главният изпълнителен директор на компанията Амон Шашуа. Колите от трето ниво са самоуправляеми, но водачът има около 10 секунди, за да поеме контрол, ако системата в даден момент не може да продължи да работи.

В централата си в Йерусалим Mobileye тества и по-напреднала технология от Ниво 4 в хибриди Ford Fusion с 12 малки камери и чипове EyeQ4, каквито скоро ще бъдат пуснати на пазара за масова употреба. Mobileye ще започне да произвежда системите от Ниво 4 през 2021 г.

Коментар