Дефицитът на чипове удря и бизнеса на Apple

Някои продукти на Apple ще се окажат дефицитни тази година, предупреди Тим Кук
(снимка: Foxconn)

Apple предупреди за потенциален недостиг на продукти по-късно през годината. Дефицитът на компютърни чипове се влоши в последните месеци и „ябълката” не прави изключение.

Индустриите по целия свят се съревновават за доставки на чипове за използването им в продукти като автомобили, високотехнологични джаджи и смартфони. Сега главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук казва, че проблемите с доставките могат да засегнат и продукти със собствения M1 чип на компанията, което включва новия iPad Pro и iMac 2021.

„Ще направим всичко възможно – това е, което мога да ви кажа”, заяви Кук, цитиран от BBC. Би било „много, много трудно” да се предскаже кога ще приключи недостигът, добави той.

„Докато производителите и бизнесът се карат в опит да разрешат недостига на полупроводници, текущите проблеми могат да бъдат проследени назад във времето чак до 2018 г. и началото на американско-китайската търговска война”, коментира Бен Баринджър, анализатор по капиталовите изследвания в Quilter Cheviot.

„Положението се влоши от Covid кризата, тъй като компаниите се стремяха да отговорят на нарастващото търсене”, допълва той.

За завършек на тази черна серия през последните месеци се случиха редица бедствия, сред които пожари в заводи и силна суша, които допълнително затрудниха производството на чипове.

Коментар