За какво да внимаваме при избора на фитнес тракер

Изборът на тракер до голяма степен се определя от това за каква цел ще се използва
(снимка: CCO Public Domain)

Фитнес тракерите вече са доста популярни джаджи – регистрират телесните ни показатели по време на спорт и различни ежедневни дейности. Хубавото е, че ако някога тези сензори за различни телесни показатели бяха тежки и обемисти, повечето от тях днес са с размера на песъчинки и това прави възможно да носим дузина от тях под формата на леко устройство като например гривна.

За какво да внимаваме при избора на тракер?

Основна цел на тракера

Изборът на тракер до голяма степен се определя от това за каква цел ще се използва. Изглежда просто, но всъщност различните хора имат различни мотиви да носят тракер. Някои държат да следят спортната си активност – бягане, плуване, каране на велосипед и др. Останалото няма значение за тях.

Други пък искат да провеждат цялостен мониторинг на здравето си. Те се интересуват от извървените крачки за деня, колко часа от нощта са прекарали в дълбок сън, какъв е дневният им пулс. Тези показатели не са глезотия – наблюденията над тях могат да спомогнат за навременното разкриване на здравословни проблеми, които иначе биха се задълбочили неприятно.

Дисплей

Някои тракери са с доста ограничени дисплейни функции, а други показват, общо взето, всичко. Тук има значение какво иска потребителят: някои предпочитат да следят параметрите си постоянно – например да наблюдават сърдечния си ритъм по време на спортуване – докато други не се вълнуват постоянно какво регистрира тракерът: за тях е достатъчно да погледнат обобщените данни след тренировката или да видят обобщените статистики в края на деня.

Зареждане

Ежедневната нужда от зареждане е досадна работа, когато става дума за телефона, и още по-досадна, когато става дума за тракера. Колкото по-рядко се нуждае от зареждане, толкова по-добре.

Повечето устройства са проектирани да се зараждат на два дена. Има и такива, които се зареждат на седмица. Алтернативно, на пазара вече се появяват и тракери, които работят с „обикновени” сменяеми батерии, способни да издържат по половин година. В момента някои производители експериментират и с устройства, които имат слънчева клетка за презареждане на тракера от дневната околна светлина.

GPS

Повечето тракери следят физическата активност благодарение на акселерометри по няколко оси. Но много хора не вярват на „крачкомера” по време на тренировка. Измерването на изминатите разстояния е по-прецизно, когато има GPS, a и работи не само при бягане – може да измерва и изминатите разстояния при колоездене, плуване. Освен това при движение из нови, непознати територии може да се „картографира” маршрутът, за да се проследи и сравнява.

Водоустойчивост

Човек обичайно се изпотява по време на тренировка. Освен това може да му се случи да го вали дъжд или сняг по време на спорт на открито. Да не говорим, че може да иска ида плува. Водоустойчивостта е ценна и желана черта на фитнес тракерите – направо си е задължителна.

Повечето тракери са малко или повече водоустойчиви. Който иска да носи своя тракер по време на водни спортове (или под душа), трябва да следи IP рейтинга. IP67 означава, че устройството е оценено за потапяне във вода до един метър дълбочина за 30 минути, докато IP68 е предназначено за дълбочини над един метър. Много тракери обаче обещават и по-голяма издръжливост: до дълбочина 50 метра.

Известия

Някои фитнес тракери доставят известия от свързания с тях смартфон, например за ново текстово съобщение, имейл или нотификация от социалните медии. За потребителите това има значение, когато тези имейли или публикации от социалните медии са важни за работата им. Други пък изобщо не искат времето им за спорт и фитнес да бъде прекъсвано от подобни „натрапници”.

Коментари по темата: „За какво да внимаваме при избора на фитнес тракер”

добавете коментар...

  1. Петър

    …и за кое по-точно трябваше да внимаваме?!

Коментар