Мрачна прогноза за недостига на чипове

Вече почти няма индустрия и сектор, които да не са засегнати от недостига на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Колко време ще продължи недостигът на чипове, който вече засяга технологичните фирми по целия свят? Тази седмица водещите производители представиха своите мрачни оценки като част от обичайните си публични финансови анонси. Най-зловещата прогноза е за „няколко години”.

Всъщност тази оценка идва от изпълнителния директор на Intel Пат Гелсингер, който предположи подобен неясен срок в интервю за Вашингтон пост. Гелсингер поясни, че това е прогноза колко време ще отнеме на компанията да „изгради капацитет”, за да се справи с недостига на доставки. Разговорът бе провокиран от предложението Intel да се присъедини към две вериги за доставки, особено затруднени от „силициевата суша”: медицинските консумативи и компютърните системи за автомобили.

В предишни свои изявления Гелсингер посочи текущия план на Intel за изграждане на двойка нови заводи в Аризона за 20 милиарда долара. В интервюто тази седмица той спомена и предложения от президента на САЩ Джо Байдън план за инфраструктура за производство на чипове за 50 милиарда долара. Според Гелсингер, Байдън трябва да е готов да похарчи и доста повече пари.

Изпълнителният директор на TSMC Си Си Вей също сподели подобна ужасна оценка пред инвеститорите в четвъртък, казвайки, че тайванската компания се надява да „предложи повече капацитет” за задоволяване на търсенето през 2023 г. TSMC също има проект за нови мощности – за собствен завод в Аризона, за който Блумбърг твърди, че може да струва „до 12 милиарда долара”. Все пак компанията уточнява, че възнамерява да даде приоритет на научните изследвания, разработките и производството в своята родна страна.

Производителят на графични карти и SoC Nvidia се присъедини към клуба за мрачни оценки тази седмица, въпреки че Nvidia има по-оптимистично виждане – а именно, че ще се появи с „достатъчно количество, за да подкрепи последователния растеж след Q1-2022”, според финансовия директор Колет Крес. Дотогава „очакваме търсенето да продължи да надвишава предлагането през по-голямата част от тази година”, добави тя.

Недостигът е подсилен от някои „по-малки” събития като пожар във фабриката за чипове на Renesas Electronics в Япония, както и застудяването в Тексас, които временно спряха фабрики, експлоатирани от Samsung Electronics, NXP Semiconductors и Infineon.

Влиянието на една суша

Съществен фактор за кризата е жестоката суша, която засегна Тайван. Страната произвежда около 65% от чиповете, които се използват по света.

„Тайван е центърът на тежестта, когато става дума за производството на полупроводници”, казва Сайед Алам, глобален лидер в областта на полупроводниковите анализи в Accenture. Според него, ситуацията в този бранш може да се опише само като страхотен стрес.

Сушата създаде екстремно напрежение на острова и особено в производството на полупроводниковите компоненти. Донякъде благодарни за липсата на бури миналата година, сега тайванците са лишени от достатъчно количество водни запаси. А въздействието на сушата върху производителите на полупроводници е свързано с това, че се изискват обеми вода за охлаждане при производството на чиповете.

Засега проблемът е „скромен”, тъй като правителството осигурява цялата възможна помощ за тези производители. Но същевременно с това става ясно, че недостигът на вода може да се влоши, ако няма значителни валежи. Не е изключено да се стигне дотам да се ограничи потреблението на вода и за бизнеса, и за домакинствата.

Засяга всички

Вече почти няма индустрия и сектор, които да не са засегнати от недостига на чипове. Очевидно най-потърпевши са производителите на компютърна и комуникационна техника, както и автомобилните производители. Но това е само първото, за което се досещаме.

Всеки аспект от човешкото съществуване вече е онлайн и всеки аспект от живота ни вече зависи от полупроводници, каза Пат Гелсингер в интервю в началото на седмицата. Засегнати са, например, самолетите, защото производители като Боинг вграждат огромен брой изчислителни механизми в своите нови машини. Засегнати са производителите на малки сензори, например за инфраструктурното строителство и за животновъдството.

Засегнати са дори училищата: големият производител на персонални компютри HP посочи, че недостигът на полупроводници е попречил на фирмата да произведе немалко партиди компютри, поръчани от училища.

Дори и най-предвидливите фирми, които са си поръчали големи количества чипове навреме, нямат яснота каква ще е ситуацията към края на 2022 г.

Трепетно очакване

Но докато технологичните компании се опитват да намерят спасение от ситуацията, редица въпроси остават без отговор. Как ще се случи това увеличаване на производствения капацитет с новите фабрики? Ще се спазят ли сроковете за строителство? Ще бъдат ли новите съоръжения толкова ефективни, колкото се предполага, когато производствените им линии заработят? Производителите на автомобили и геймърите ще гледат с горещ интерес.

Коментар