Голям успех за Тръмп: TSMC ще строи завод за $12 млрд. в САЩ

TSMC ще внесе в САЩ върхова технология за производство на чипове
(снимка: TSMC)

Усилията на американския президент Доналд Тръмп да върне производството в САЩ започват да дават резултати. Слуховете от последните седмици, че тайванският чипмейкър TSMC ще построи завод в САЩ, се потвърдиха с официално съобщение от компанията.

TSMC планира да построи завод за чипове в щата Аризона, като ще инвестира в проекта 12 милиарда долара в периода от 2021 до 2029 г. Още през 2024 г. новата фабрика ще започне производство на процесори по 5-нанометрова технология.

Американският чипмейкър Intel има 11 завода в САЩ, но нито един от тях в момента не произвежда по 5-нм технология. Очаква се обаче след няколко години Intel да усвои 5-нанометровия технологичен процес.

TSMC е доста по-напред. Според последните информации, тайванските предприятия на компанията ще започнат серийно производство на 5-нм SoC за смартфони още тази година – за клиенти като Huawei, MediaTek и Qualcomm, а също CPU-та за AMD и GPU-та за AMD и самата Intel.

Американският завод на TSMC ще произвежда по 20 000 силициеви подложки за чипове ежемесечно. Очаква се предприятието да отвори над 1600 работни места в региона за висококвалифицирани специалисти.

Проектът има жизненоважно, стратегическо значение за американската полупроводникова индустрия, се казва в официалното изявление. Той ще позволи на някои американски компании да произвеждат върховите си продукти на територията на САЩ и да се възползват от близостта до екосистемата.

Предвид това изявление, може да се предположи, че първите клиенти на аризонската фабрика на TSMC ще бъдат компаниите Qualcomm, Intel и AMD.

Коментари по темата: „Голям успех за Тръмп: TSMC ще строи завод за $12 млрд. в САЩ”

добавете коментар...

  1. ха

    Абе Stanislav – къде някой ти пише за Китай? Пишат ти за китайци, каквито са и в Тайван. Съвсем същия етнос като в комунистическата му част.

  2. админ

    Надявам се в бъдеще да четем все по стойностни коментари.

  3. Еретик

    По времето на Омир, войните са се водили за красиви жени. Хитлер води война за полезни изкопаеми. Съвременните войни на САЩ са и за технологии. В резултат на това, според Бжежински, за да дръпне една страна, икономически, ще и трябват и “американски” технологии.
    След втората световна война, САЩ се опитват да създадат “технологичното чудо Япония”. Те целят да покажат предимствата на капитализма в региона (Малайзия в този период е била и соц република) и по този начин да дръпнат останалите азиатски страни от комунистическите идей. Само че, САЩ пропускат една лека подробност: Япония, след Втората световна война, продължава да се възприема като агресор и останалите азиатски страни я отбягват.
    Така се заражда идеята за китайското икономическо чудо. Демек, китайското икономическо чудо е създадено с американски пари и технологии. Основна цел на този феномен е да се откъснат от Руско влияние азиатските страни, включително бившите съветски републики.
    Доколко този план е успял и доколко, в резултат на него, САЩ могат да загубят технологичното си превъзходство, ще покаже единствено бъдещето.

  4. Anonymous

    Империята спечели 5G/сател ел.маг. МЪГЛА

    Империята спечели и вирусната в0йнь.

    Остава империята да избърза и с реалната в0iнъ до последният eвр0пe

  5. вчера e смърта на huawei

    Aдминиcтpaциятa нa пpeзидeнтa нa Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти Дoнaлд Tpъмп въвeдe нoви oгpaничeния в изнoca в пeтъĸ, ĸoитo щe cпpaт дocтъпa нa ĸитaйcĸия пpoизвoдитeл нa тeлeĸoмyниĸaциoннo oбopyдвaнe и мoбилни тeлeфoни Нuаwеі Тесhnоlоgіеѕ Со. дo чyждecтpaннитe пpoизвoдитeли нa пoлyпpoвoдници, пpeдaвa Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl.

    Oгpaничeниeтo, нaĸpaтĸo, зaбpaнявa нa чyждecтpaннитe пpoизвoдитeли нa пoлyпpoвoдници, ĸoитo изпoлзвaт aмepиĸaнcĸи coфтyep и тexнoлoгия, oт дocтaвĸa нa пpoдyĸти нa Нuаwеі, ocвeн aĸo нe пoлyчaт cпeциaлeн лицeнз.

    Oгpaничeниeтo, нaĸpaтĸo, зaбpaнявa нa чyждecтpaннитe пpoизвoдитeли нa пoлyпpoвoдници, ĸoитo изпoлзвaт aмepиĸaнcĸи coфтyep и тexнoлoгия, oт дocтaвĸa нa пpoдyĸти нa Нuаwеі, ocвeн aĸo нe пoлyчaт cпeциaлeн лицeнз.

    Πpoмeнитe дaвaт влacт нa Дeпapтaмeнтa пo тъpгoвия дa зaбpaнят пpoдaжбaтa нa чипoвe, пpoизвeдeни oт ТЅМС, зa пoдpaздeлeниeтo НіЅіlісоn нa Нuаwеі, ĸoeтo cъздaвa чипoвeтe зa ĸoмпaниятa.

  6. ..

    Изключително много се забавлявам как още не сте прозрели един изключително прост факт – глобализацията създаде интернационални корпорации и вече *държавите нямат никакво значение*.

    TSMC е тайвански, но, машините, които ползва за производство, са европейски и американски. А, за TSMC работят както тайванци, така и европейци и американци.

    Ще строят завод в САЩ, защото производството вече е достатъчно автоматизирано и персоналът ще е минимален.

    Така разходите за заплати стават несъществено перо в производствените разходи – когато производството ти струва милиарди, а заплатите са ти 2-3 милиона на година, дори двойно да ги вдигнеш, повишението влиза в закръгленията на цената при продажби на крайния продукт.

    Иначе, не се бъркайте за Intel – да, сега вече са назад. Но, техният 10нм процес е еквивалентен на 7нм процес на TSMC и Samsung – има едни дебели технически статии по темата, които обясняват как така и защо така.

    Накратко, транзисторите са 3-измерни структури, но технологичният процес обявява само 1 измерение – най-малкото (да не се бърка с 3D литография).

    Причината е, че в продължение на няколко десетилетия транзисторите следваха конкретна пропорция и следователно един от параметрите е достатъчен, за да дефинира всички размери на транзистора.

    TSMC и Samsung, обаче, промениха това още при 20nm процес, при който Intel имаше съществено технологично превъзходство. Кристалите на интелските процесорите бяха съществено по-малки при уж еднаква технология. Това е защото Samsung и TSMC промениха пропорциите и така транзисторите им се оказаха съществено по-големи, въпреки че са уж 20nm.

    Този модел продължи и при 14nm, като Samsung и TSMC бяха тогава толкова назад, че се наложи да направят междинни стъпки от 16nm, имаха и съществени проблеми с FinFET, та правиха 16nm+, 16nm++ …

    През това време, обаче, Intel вече бяха забили на сериозни проблеми с техните 10nm и така си откараха бая годинки, което доведе до сегашното положение на изоставащи.

    Но, не са чак толкова изоставащи, колкото ги изкарват.

  7. Значи intel няма 11 завода

    Пентагонът посочва, че дигиталната икономика на САЩ
    зависи изцяло от
    Тайван, Китай и Южна Корея.

  8. Депар по отбрана "съветва" Tsmc

    САЩ и Intel почват много тежка битка с Азия

    Притеснението на политици –
    зависимостта на индустрията от веригите за доставки в Азия

    Администрацията на американския президент и компаниите за производство на полупроводници търсят начин да ускорят изграждането на нови заводи за чипове в САЩ на фона на растящите притеснения от зависимостта на индустрията от Азия, пише The Wall Street Journal,

    Изграждането на модерни заводи в САЩ ще придаде нов облик на индустрията и ще представлява рязък завой след десетилетия на експанзия в Азия, коментира изданието. Притеснението на мениджъри и политици в САЩ от зависимостта на индустрията от веригите за доставки в Азия не са от вчера, но пандемията показа колко крехка е настоящата стратегия. Най-много притеснения има за Тайван – остров, който е под самостоятелно управление, но който Китай смята за свой. Той е и домът на TSMC, най-големият производител на чипове по поръчка и една от само трите компании, които могат да произвеждат най-модерните и бързи чипове. Представители на администрацията водят преговори с Intel Corp., най-големият американски производител в индустрията, както и с TMSC, за изграждането на заводи в САЩ, пише WSJ, цитирайки кореспонденция и свои източници.”Сериозни сме за това”, казва Грег Слейтър, вицепрезидент на Intel. “Смятаме, че възможността е добра и моментът е подходящ”. TSMC е разговаряла с представители на департаментите по търговия и отбрана, както и с Apple – един от най-големите ѝ клиенти, за изграждането на завод в САЩ. В официално изявление компанията казва, че е отворена към идеята да изгради завод в чужбина. “Правим оценка на подходящи места, включително в САЩ, но засега нямаме конкретен план”.

    Администрацията е заинтересована да помогне и на корейската Samsung Electronics, която вече има завод в Тексас, да разшири дейността си.В доклад от 2019 г. Пентагонът посочва, че дигиталната икономика на САЩ зависи изцяло от Тайван, Китай и Южна Корея. В него се посочва, че именно Тайван представлява голям риск. В САЩ вече има десетки заводи за чипове, но от тях само Intel е способна да прозвежда най-модерните, мощни и енергийноефективни такива. Компанията произвежда чипове най-вече за себе си, а не по договор за други компании. TSMC и Samsung също са способни да произвеждат такива чипове. Редица щатски компании, включително Qualcomm, Nvidia, Broadcom, Xilinx и AMD, разчитат на TSMC.

    Паралелно с подпомагането на щатската индустрия, администрацията на Тръмп обмисля и как да попречи на китайската, като скоро се очакват нови търговски ограничения.

    Възможно е достъпът на китайския гигант Huawei до TSMC да бъде забранен. Президентът Доналд Тръмп вече е одобрил подобен ход, но Департаментът по търговия изчиства детайлите.

  9. Blah

    Очаква се обаче след няколко години Intel да усвои 5-нанометровия технологичен процес. -> ключовата дума е НЯКОЛКО.

    Разбирай – около 20 години. Понеже те 10nm технология не могат да подкарат сума ти време, и рециклират 14 nm технология, вече никой не брои плюсовете отзад… 🙂

  10. Търговска вoйнa 4.0

    Ша ги откраднат като нокия неутъркс и ериксон.

    Ще ги принудят да са публични на nasdaq и вече са амер собственост amep. регулатор(цру) решава кой може да купува над 10% от tsmc.

    Ще затворят фабриката в тайпе и така ще одрежат китайците huawei/xiaomi/one…

  11. Anonymous

    до 2029 г Дали ще е президент жълтият до тогавa ?

    То foxxcon обеща 10 млрд инвест в уисконсин ако получи 4 млрд помощ ама

    dCUUNfGYgts

  12. Stanislav

    Защото Тайван и най-скъпата азиатска компания tsmc, нямат нищо общо с комуноидния дебил Китай.

  13. ха

    Stanislav, нещо не схванах. Процесорът ако е тайвански, то значи китайци са го правили. Тогава защо пишеш “само дето”.

  14. Stanislav

    Само дето процесора е тайвански, а заохинчето е старо и бавно за днешните стандарти амд.

  15. Иво

    To Интел 6 години не може да пусне 10nm технология, а това е 2 стъпки по-нагоре! В технологията китайците дръпнаха вече 3-5 години ! А в дизайна – HP пусна PC с оригинален китайски прооцесор – 8-ядрен Zhaoxin KaiXian! Няма стигане вече !

  16. Българин

    То не е за гордост. Преди Азия беше евтината работна ръка на САЩ. Сега май става обратното. Азиятска компания отваря завод с технология, която САЩ още нямат и ще ги ползва за работници.

Коментар