Ford спря завод заради недостиг на чипове

Предприятие на Ford в САЩ се оказа затруднено от недостига на чипове за автомобилната индустрия
(снимка: Ford Motor Company)

Недостиг на компютърни чипове доведе до спирането на завода на Ford в Луисвил, щата Кентъки, тази седмица. Това е най-новият случай на спиране на автомобилен завод поради проблем с недостиг на чипове. Дефицитът мъчи цялата индустрия и се очаква да засегне много други заводи за автомобили през следващите месеци.

В завода в Луисвил работят почасово 3800 души, които ще получават около 75% от нормалното си заплащане по време на едноседмичното спиране. Фабриката сглобява Ford Escape и версията на Lincoln на Corsair.

„Глобалният недостиг на полупроводници представлява предизвикателство и води до прекъсвания на производството – за световната автомобилна индустрия, включително за Ford, което може да има значителен ефект върху работните места и икономиката, предвид важността на автомобилното производство”, гласи официално изявление на компанията, на което се позовава CNN.

Автомобилните производители намалиха поръчките за компютърни чипове в началото на миналата година, когато пандемията „замрази” всички сектори по целия свят. Когато обаче продажбите на автомобили се възвърнаха към нормалните си нива – по-рано от очакваното – индустрията се оказа изправена пред недостиг на чипове.

Проблемът се влоши от увеличеното търсене на лаптопи по време на ерата „останете си у дома”, обясниха анализаторите от Центъра за автомобилни изследвания в Мичиган. „Явлението е временно, но няма да е краткосрочно”, казват оттам.

Проблемите вероятно ще продължат и през първите три месеца и дори по-нататък през годината. Има надежда доставките да се нормализират през второто тримесечие. В един автомобил има средно между 50 и 150 чипа.

Коментари по темата: „Ford спря завод заради недостиг на чипове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ами ако не знаеш то вече няма няма автомобили не-разчитащи на чипове. Ако изключим все още някой търкалящ се дзвер от цоц времето.

  2. Anonymous

    Автомобилите разчитащи на чипове се ненадеждни и с напълно ненужни екстри.

Коментар