Русия може да „убие” научнопопулярното съдържание

Русия е на път да приеме „убийствен” закон за научнопопулярното съдържание
(снимка: CC0 Public Domain)

„Убийствен” нов закон в Русия предвижда всяка единица научно съдържание, което се поднася извън училищата, университетите и институтите, да се съгласува с федералните власти. Това може да се окаже краят на всички видове научнопопулярно съдържание в страната, опасяват се учени.

През ноември 2020 г. група сенатори и депутати от Държавната дума на Руската федерация внесоха за разглеждане проект за поправки в закона „За образованието в Руската федерация”. Всички предложени изменения се отнасят до регулирането на образователните дейности в страната.

Като част от измененията образователните дейности се определят възможно най-неясно, така че в обсега на закона могат да попаднат не само за научни лекции, но и за всякакви офлайн и онлайн събития, насочени към учене извън рамките на образователните институции, става ясно от публикация в Комерсант.

Законопроектът също така предлага да се въведат допълнителни мерки за контрол на образователните дейности. По-специално, ако бъдат приети измененията в закона, за да извършват дейности извън образователните програми, образователните организации ще трябва да получат лиценз и да координират съдържанието на всяка лекция с висшите федерални власти. Това ще увеличи бюрокрацията и може изцяло да парализира образователната дейност в Русия.

В края на декември миналата година законопроектът вече беше приет на първо четене. Сега, до 21 януари, служителите трябва да внесат изменения в законопроекта си и да го внесат за разглеждане на второ четене.

Общността на популяризаторите на наука и научните журналисти приеха законопроекта изключително негативно. Петиция „Против измененията в образователната дейност” до Държавната дума се появи на уебсайта Change.org. В него астрофизикът и страстен популяризатор на науката Сергей Попов моли служителите „да вземат предвид гласа на образователната общност и милиони руснаци, които съставят публиката на научно-популярни лекции и фестивали”.

До 21 януари образователната общност все още има шанс да повлияе на ситуацията.

Коментари по темата: „Русия може да „убие” научнопопулярното съдържание”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Това е буре с барут,защо им трябва?
    Интелектът реагира винаги .
    Кой им пробутва такава работа, за такъв закон, какво се цели?
    Цензура за лоши неща трябва да има, но уравновиловката и американския кюп са лукави работи.Вече има доста поуки за диктатурата на простаците.Защо трябва такъв закон?

  2. Фофу

    Почвам все пак да се замислям за полувисшето на ха от позитанската школа. Може и цяло висше да излезе.

    Рашките речваш, всичко интелигентно дето произведат си става автоматично донор на запада. Брей. И кога наскоро рашките са произвели нещо интелигентно извън оръжейния сектор. Имам в предвид от времето на Менделеев и Ломосов насам.
    Като една кола купиха със всички интелЕгнтни инстрикции как се прави и от 68 до 2000 само това правиха.
    Тиган за пържен боб даже не могат, та какво остава друго.
    Другото, че на запад интелигентното намалява по обективно причини … е ясно с висше позитанско си. Тая песен е пята много години.

    И също, ела и се обади ако видиш някой качаствен руски научно популярен филм, по който и да е от съвременните канали. И нямам в предви копи пейст, което знаем, че го могат …

  3. ха

    Те рашките всичко интелигентно дето произведат си става автоматично донор на запада. Така че не унищожават точно себе си… Взимайки предвид, че на запад интелигентното намалява по обективно причини (защо да учиш, като живееш добре и без да се напрягаш), то всъщност пропастта постепенно се стеснява…

  4. Някой

    Браво! Рашките добре се самоунищожават. Путишвили и хунтата му ефективно държат крепостните си селяни в тъмните векове, ама светът постоянно се развива и пропастта се увеличава.

Коментар