Intel: Eвропа не може да конкурира Азия без държавни субсидии

Intel преговаря с европейските лидери за изграждане на предприятия за чипове
(снимка: Tim Herman/Intel Corporation)

Малко след встъпването си в длъжност, изпълнителният директор на Intel Патрик Гелсингър обяви, че компанията не само ще похарчи 20 милиарда долара за две нови фабрики в САЩ, но също така ще вземе решение за площадка за европейски завод до края на тази година, която ще се фокусира върху производството на чипове по договор.

Кога, къде и какъв технологичен процес ще използва Intel – всичко това остава загадка, но Financial Times разкрива нюансите на преговорите, които Гелсингър наскоро проведе с мениджърите на европейски компании, както и с президента на Франция и министър-председателя на Италия.

Според източниците, Intel предлага инвестицията от 20 милиарда долара да бъде разпределена между няколко европейски държави, за да се построят поне две предприятия и да се изгради придружаващата ги инфраструктура.

Така например, силициевите пластини могат да бъдат обработвани от предприятие в една държава, а опаковката и тестването на чиповете от предприятие в друга държава. Изследванията и разработките могат да се извършват в няколко европейски държави едновременно.

Говорейки директно за строителната площадка, Intel казва, че тя трябва да е с достатъчно голяма площ, за да побере до осем производствени сгради. Обектът трябва да се намира в регион с развита инфраструктура и достъп до квалифициран персонал. Като кандидати са посочени Германия, Холандия, Франция и Белгия.

Италианските медии съобщават, че Гелсингър е водил продуктивни преговори с министър-председателя Марио Драги, а последният дори лансира идеята за инвестиране на 100 милиарда долара в профилен проект. Тази сума е изчислена от Intel за период от десет години – приблизително толкова трае жизненият цикъл на едно предприятие без значително техническо преоборудване.

Някои европейски ръководители си поставят за цел да осигурят производството в региона на 20% от обема на всички полупроводникови компоненти до 2030 г., както и да овладеят 2-нанометровата технология, но Intel не преследва такива агресивни цели, а се опитва да разбере какво искат местните клиенти.

Intel признава, че европейското производство не може да се конкурира с азиатското без държавни субсидии, но засега ръководството на компанията не иска директно пари от никоя европейска държава.

В Ирландия Intel управлява производствен клъстер от няколко десетилетия. Компанията възнамерява да инвестира 7 милиарда щатски долара в разширяване на производството там през следващите години и да пусне 7-нм технологичен процес за своите нужди.

Очаква се Intel да вземе решение за избора на мястото и условията за изграждане на контрактно предприятие за чипове в Европа до края на тази година.

Коментари по темата: „Intel: Eвропа не може да конкурира Азия без държавни субсидии”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Филанкишиятаааааа можеш ли да познеш колко ми дреме за вашите позитански “факти”. А колко са велики руснаците ви, вие почвате винаги първи. Събличате ватенките и голи гърди се хвърляте …

  2. Филанкишията

    Фофачкееееее, ние ти цитираме факти,ти продължаваш да си плямпаш.

    Колко били велики САЩ,колко са високотехнологични…

  3. Фофу

    Още един един позитански малоумо-тупаняк се разквика както настъпена жаба и почна да плющи тиради и да бленува някакви позитански цифри.
    Твоят голям източен брат явно много ти е натиснал мозъка да измисля глупости и си прегрял. Или си забравил да свалиш и ушанката и ватенката в тия жеги.

  4. !

    Фъфляк, като дрънкаш глупости, първо проверявай.

    За 2020 година вноса на Русия от USA е за цели $4,9 милиарда.
    Най-висок е бил през 2013 година – цели $11,2 милиарда

    За сметка на това експорта на Русия към USA е за $16,8 милиарда (2020г)
    Най-висок е бил през 2012 година – $34,62 милиарда.

    За сравнение, за 2020г, Русия изнася към Европа стоки и услуги за $136 милиарда, от Европа за $82,2 милиарда

    Но, то циганчето не може да не излъже, дори животът му да зависи от това да каже истината …

    Разбира се, всичкото дрънкане каква била Европа, е жалка гимнастика.

    В Европа има такива заводи от много години, включително GlobalFoundries имат заводи в Дрезден (построени от AMD преди да отделят бизнеса). Има и на NXP, на ST … Infineon са европейци също.

    Проблемът е, че “големият брат” натиска Европа и това всеки нормален европеец го вижда.

    Явно всички работим на Позитано … е, поне знаем кой фъфляк чисти кенефите с език …

  5. Фофу

    Филанкишията, Ладата е за малка смях пауза

  6. Филанкишията

    Фофуууууу,какви Лади бе,батковото ?!?
    Говорим за процесори.

    За литографските машини: да,над 60% от тях се произвеждат от холандска фирма.
    Останалите са японски.
    Т.е. “великите” САЩ зависят до голяма степен от Европа.
    Интересно защо краварите не произвеждат литографски машини ?

  7. Фофу

    Ако ви се гледат 3 мин излагации при прегледа на новата Лада Грант (даже и едно руско име не могат да измислят) от самият НЕГО. На туба watch?v=q18at_hhUsM
    Пейте песни русофили.

  8. Фофу

    Е първа беше позитанската тромба, разбира се. Попрегряла от кремълските пропаганди.
    “Те (Русия) от САЩ не внасят практически нищо съществено.”

    Така де, само дето половината от автопарка им е собственост на американски фирми. От там като тръгнем минем и през медицинската техника и стигнем до тиганите за боб се получават доста неща, че внасят.

    Даже и най-новият руски таралясник дето изплашил Ролс Ройс е на Форд.

    Да, няма как Европа да се бори срещу комунистическия държавния капитализъм на Китай в който цялата държава спонсорира и командва икономиката.
    И другото е, че Европа е твърде раздробена икономически и геополитически, за да може една идея да отлепи и да стигна мащаба който се достигат в САЩ. Защото тя трябва да се пре/доработва за всяка държава и за всяко “местно ниво” в много от държавите.

    Което оскъпява, забавя и за държави където евразийската пропаганда е над националния интерес за много продажници, става невъзможно даже.

  9. Уйчо

    “напън на САЩ да контролират Европа” – това същото трябва да се каже и за Русия и Китай, … Всички се целят в Европа, тъй като си мислят че по този начин и те ще стигнат този стандарт. Но ще трябва да измислят нещо по-добро от евразийски комунизъм и държавен капитализъм.

    Сащ, Китай и Русия са мегаломани с империалистическо мислене, искат да завладяват, контролират и държат хората бедни и зависими, може да се види ситуацията в тези държави.

    Нали щяха да преминават на собствен софтуер, за руснаците имах малка надежда, а то всичко там бичи на windows. Има достатъчно снимки от администрация, военни… иначе много добри в производство на оръжия и политическа пропаганда. Това което мислят за свои предимства са всъщност техни недостатъци.

  10. еХперт

    Всичко това е вярно, литографските машини са от Европа, но геополитиката е по-сложна…

  11. !

    “Европа” просто може да спре да продава оборудването за литография на азиатски държави и да започне производство в Европа.

    Резултатът ще е, че единствено в Европа ще се произвеждат процесори и интегрални схеми.

    Досега всякакви опити на Европа да придобие каквато и да е независимост в информационните технологии, са били потискани агресивно от “лидерите” и “първи приятели” на европейците.

    Само задръстени, малоумни фъфляци без грам наблюдателност, и тотално дезинформирани от жалката англо-саксонска пропаганда, си мислят, че доминацията на краварите е само и единствено в резултат на техния гений в науката и социално-икономическите отношения.

    Европа има експертиза и в разработката на софтуер, и на хардуер. Можем да бъдем лидери, но едни “приятели” не ни позволяват.

    Между другото, причината хората да не си дават сметка колко технологично напреднала е Европа, е че тук се произвеждат по-скоро машините, с които китайците, тайванците, корейците и други, произвеждат крайните продукти.

    Ако Европа спре да продава производствени машини на Китай, ще ги върне в първи клас много бързо.

    За Русия санкциите бяха проблем единствено заради продукцията от Европа, която внясят. Те от САЩ не внасят практически нищо съществено.

    Затова е и този неистов напън на САЩ да контролират Европа, защото покрай ВСВ станаха лидер, но нямат капацитета да се задържат като такива.

Коментар