ИТ бизнесът в САЩ иска държавна помощ за чиповете

Недостигът на чипове застрашава сериозно световната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологични гиганти призоваха правителството на САЩ да субсидира развитието на американското производство на чипове. Призивът идва в момент на глобален дефицит на полупроводникова продукция.

Доскоро главно американските производители на автомобили се опитваха да лобират за собствените си интереси в разгара на полупроводниковата криза, което накара представителите на други индустрии основателно да се страхуват от появата на „изкривяване на доставките”.

Сега редица телекомуникационни и ИТ компании сформират нов алианс, наречен „Semiconductors in America Coalition”, чиято задача ще бъде да лобира за собствените си интереси, съобщи Ройтерс.

Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Cisco Systems, General Electric, HPE и Verizon вече се присъединиха към „коалицията”. Групата компании се опитва да убеди американските власти да помислят за необходимостта от финансиране на производството на полупроводникови чипове в страната, но без да се фокусират единствено върху нуждите на автомобилната индустрия.

Писмо от името новосъздадената асоциация вече е изпратено до Конгреса на САЩ. Телекомите и ИТ гигантите настояват американските законодатели да осигурят финансиране за производството на чипове в страната (съгласно „CHIPS for America Act”), за което президентът Джо Байдън вече поиска от Конгреса сума в размер на 50 милиарда долара.

„Надеждното финансиране на „Закона за чиповете” би помогнало на Америка да изгради допълнителен капацитет, необходим за наличието на по-устойчиви вериги за доставки, за да гарантира, че критичните технологии ще бъдат там, когато имаме нужда от тях”, заявиха от групата в писмо до демократичните и републиканските лидери в двете камари на Конгреса.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът в САЩ иска държавна помощ за чиповете”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Чебурята и изплескаляци пак се сбраха и пак ги разнищиха тия капиталистЕ дето нищо не разбират от пазарна икономика.

  2. Българин

    Те станаха битер планова икономика.

  3. Anonymous

    CHIPS for America act.

    България като съюзник моменталически трябва да въведе закон за ЧИПСА.

  4. Anonymous

    България също трябва да отпусне 50 миларда евро чрез закона за чипсовете за да се построи производствоп за цели проводници в град правец за нуждите на Българското производство на електромобили.

Коментар