Доставчици на Apple използвали принудителен труд

Нови разкрития компрометират азиатските партньори на Apple и самата компания
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple се оказа в разгара на поредния скандал около използването на принудителен труд в предприятия на своите азиатски доставчици. Става въпрос за поне седем компании, разположени в Синдзян, Китай.

Една такава компания е Advanced-Connectek, която произвежда компоненти за Apple повече от десетилетие, разказва The Information. От две години компанията притежава фабрика в индустриалния парк Artux Kunshan в покрайнините на Синдзян, който е ограден и с единствен вход, охраняван от контролно-пропускателен пункт.

Още през декември Асошиейтед Прес разпространи снимки на това съоръжение, заобиколено от стени с бодлива тел и наблюдателни кули. Apple вече отговори на публикуваните информации, заявявайки, че проверява своите доставчици и че се противопоставя на принудителния труд.

„Установяването на наличие на принудителен труд е част от оценката, която провеждаме във всяка държава, в която правим бизнес. Въпреки ограниченията, свързани с коронавируса, проведохме допълнителни разследвания и не открихме доказателства за принудителен труд. Ще продължим да правим всичко възможно, за да защитим работниците и да гарантираме, че с тях се работи с достойнство и уважение”, казват от компанията.

Източникът добавя, че гореспоменатите доставчици на Apple, които използват принудителен труд, също произвеждат компоненти за компании като Facebook, Google и Microsoft.

Коментари по темата: „Доставчици на Apple използвали принудителен труд”

добавете коментар...

  1. :o)

    То комунизма е това – бодлива тел и електрификация по нея. За да не избяга населението от смешния другарски диктаторски режим начело 🙂

  2. Anonymous

    България като съюзник също трябва да се откаже от телефони и компютри и да се върне към екологията наречено селско земеделие.

  3. Anonymous

    САЩ никога не ползват робски труд по света.

    Сащ винаги заплащат справедливо труда.

    Сащ за това връщат производството.

Коментар