Козметична бутилка ще се рециклира безкрайно

Бутилката от безкрайно рециклируема пластмаса е направена по иновативна ензимна технология
(снимка: Benoit Vallet – bnpix / предоставена от L’Oréal)

Първата в света козметична бутилка, изработена от безкрайно рециклируема пластмаса, показа тази седмица козметичният гигант L’Oréal. Уникалната опаковка е направена с помощта на революционна ензимна технология за рециклиране от компанията Carbios.

L’Oréal планира да пусне в производство иновативните бутилки през 2025 г. Biotherm е първата от марките на компанията, която ще предложи на пазара продукт в тази бутилка.

Технологията на Carbios проправя пътя към производството на нови продукти от 100% рециклирани материали, произведени по иновативен ензимен процес. Предимство е, че този процес е подходящ за всички видове PET – прозрачен, оцветен, непрозрачен и многослоен – и прави пластмасите безкрайно рециклируеми до първоначалното им качество.

PET пластмасите, които иначе биха отишли на боклука или изгорени, вече ще могат да бъдат върнати в непрекъснатата кръгова система за рециклиране, подчертаха от L’Oréal.

Освен това процесът на ензимно рециклиране на Carbios работи при облекчени условия, така че той има потенциал да намали въглеродния отпечатък при третиране на отпадъци от PET пластмаси, като спести 30% от емисиите на CO2, в сравнение с конвенционалната комбинация от изгаряне и депониране на отпадъци.

До 2025 година 100% от пластмасовите опаковки на L’Oréal ще бъдат презареждани, многократно използвани, рециклируеми или компостируеми, съгласно плана за устойчиво развитие на компанията.

Коментари по темата: „Козметична бутилка ще се рециклира безкрайно”

добавете коментар...

  1. Бабел

    Браво!

Коментар