Как пандемията разпали дигиталното номадство

Къщите на колела стават все по-търсени от дигиталните номади
(снимка: CC0 Public Domain)

„Винаги съм искал да го направя”, казва Ник Вивион за решението си да живее и работи на пълен работен ден в мобилен дом – тоест в каравана. „Купих си къща на колела, без ипотека и наем. Повече не погледнах назад”.

Вивион е прекарал последните четири месеца от професионалния си живот като дигитален номад: живее и работи на пълен работен ден в своя дом на колела, разказва BBC. И не е сам. Американската RV Industry Association изчислява, че в подобни домове живеят приблизително един милион души – от пенсионери до пътуващи служители на пълен работен ден.

Хора като Вивион – постоянно онлайн, но постоянно пътуващи и живеещи навсякъде – са все по-голяма част от световната индустрия за „мобилни домове”. За нея фирмата Research And Markets изчислява, че е пазар на стойност приблизително 42 млрд. долара.

Някои от пътуващите за първи път може да се поколебаят; те се страхуват да се откажат от удобствата си, казва Джоана Франко, водеща на предаването „Най-невероятните ваканционни наеми в света”. Тя обаче е забелязала, че не е нужен подобен компромис. „Преживяването е близко до това да обитавате стандартен дом – но с много по-добри предимства. RV технологията става все по-лесна за ползване”.

Сред компаниите, предлагащи подобни решения за цифрови номади, е фирма за алуминиеви ремаркета на име ATC, която предлага каравани и кемпери. Изпълнителният директор на ATC Робърт Паден казва, че търсенето на мобилни къщи е нараснало с бума на пандемията.

„Видяхме особено голямо увеличение на хората, нови за света на къмпинга и живота извън мрежата, с разрастване на пандемията Covid-19. Много от тях и сега искат да продължат да живеят по този начин – работейки отдалечено – затова е налице повишено търсене на функции, които позволяват надеждна свързаност”.

Неговата компания предлага соларни панели и усилватели на сигнала за мобилни телефони. „Има известна ирония в това, защото идеята е, че можете изцяло да се изключите. Но все пак можете да си гледате любимите предавания в Netflix”, казва Паден. Много от хората предпочитат да имат достъп до същите забавления, които имат и у дома си. Така излиза, че пребиваването в къща на колела си е начин на живот – много подобен на това, което човек би живял в обикновен, стационарен дом.

Едновременно с това къщите на колела стават все по-усъвършенствани, забелязал е Брайън Демо – пенсиониран хеликоптерен механик от американската морска пехота, а понастоящем майстор RV техник и експерт в сайта JustAnswer. „Компютърните системи, които се намират в някои от тези превозни средства, са мини-таблети, които можете да [използвате], за да управлявате целия RV”, обяснява той.

Дигиталните номади имат всички удобства и средства за работа и комуникация
(снимка: CC0 Public Domain)

Като пример Демо посочва In-Command – компания, която произвежда системи за контрол, които позволяват на потребителите да управляват дистанционно различните функции на мобилните си домове. „Можете да го запалите от мобилния си телефон, за да включите електрическата система, да управлявате изравнителните крикове и дори да регулирате температурата на климатика”, разказва той.

Покрай този бум горещ става и бизнесът с устройства за мобилен интернет достъп и усилване на съществуващите връзки. „Много хора трябваше да разчитат на по-бързи интернет скорости, за да работят от разстояние, затова имаше интерес към системи за усилвaне на интернет свързаността – особено при семействата, които имаха деца, учещи дистанционно”, допълва механикът.

Кевин Тейлър, основател на Powerful Signal, казва, че Wi-Fi в парковете за мобилни къщи често може да бъде неравномерен – затова неговата фирма е специализирана в устройствата за усилване на интернет сигнала от мобилен телефон. Всяка усилвателна система включва антена, монтирана извън мобилния дом, която работи за улавяне на сигнали на открито от местните кули. „След това този сигнал се предава по кабел към усилвател вътре”, обяснява той.

Въпросният вид антени непрекъснато се подобряват, което ще направи възможно в близко бъдеще пътуващите ще са по-добре свързани от стационарно работещите.

Ник Вивион, от своя страна, е убеден, че въпросният вид технологии ще стават все по-често срещани, тъй като все повече професионалисти „хващат пътя”, нетърпеливи да се порадват на удобствата на мобилните жилища. „Срещам се с всякакви хора – пилоти, медицински сестри, застрахователни агенти. Мобилният живот става нещо наистина привлекателно. Дори не е въпрос на необходимост. Просто е идеалното жилище. На колела”.

Коментари по темата: „Как пандемията разпали дигиталното номадство”

добавете коментар...

  1. Баи Фичо

    Това е лошото на българина един като каже нещо ,другия се мисли за по умен от него и почва заяждането , всъщност тия хора никога няма да намерят щастието ,както и да е всеки е свободен да прави каквото иска ,колкото за останалите околните мигът всички да го духат не ме интересува тяхното мнение ,това е лек ден

  2. Ффф

    А тебе кой те пита бе кълвач

  3. ХС

    Направо е тъп като г*з.

  4. :x)

    ма много си прост

  5. Четец

    И Аз съм “Номад” с биография!
    Идеално за хора в зряла възраст ,но не и с деца!!!
    Децата искат уседналост!!!

  6. :o)

    Това почва да става като веганите и гейовете. Никой не ги пита и не го интересува че съществуват, ама те да си кажат за правата си 🙂

    Ма никой не ви пречи да хващате гората, бе.
    Хващайте гората и намирайте някой да ви плаща за това 🙂

  7. Anonymous

    Ау страшно не да не си помислите какъв рев и агресия изпадат разни Шефове и мениджъри и други офис терористи, които искат хората да са по офисите под наблюдение надзиратели и видео камери и разни паразити хора които зорко следят колко продуктивни са офис слугите и колко брой букви изписват на час. За това ще има ударни кампании и акции СРЕЩУ дистанционната работа, срещу домашни офиси, а да не говорим за мобилни офиси и дигитални номада това трън в очите на феодалните робовладелци.

Коментар