Носим робот помага за рехабилитация след инсулт

Роботизирана система може да възстанови увредените нервни пътища след инсулт
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато човек е претърпял инсулт, той има затруднения с предаването на команди от мозъка към другите части на тялото. Нова роботизирана система, известна като NCyborg, може да помогне на такива хора да си възвърнат способността да контролират крайниците си.

В момента NCyborg се разработва в сътрудничество между китайската болница Tongji и свързаната с Харвард компания за мозъчно-компютърни интерфейси BrainCo, съобщи NewAtlas. Плановете предполагат носимата система първоначално да се използва за рехабилитация на парализираните ръце на жертвите на инсулт.

Системата ще се състои от три основни компонента: EEG (електроенцефалографска) лента за глава, която чете електрическите сигнали от мозъка, лента за ръка, която чете нервно-мускулните сигнали от предмишницата, и роботизирана ръкавица, носена на ръката.

Когато пациентът се опита да извърши определено действие с ръка, лентата за глава и лентата за ръка ще открият придружаващите електрически сигнали и ще предадат данните към свързан компютър. Там алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, ще направи препратка към отличителния модел на електрическите сигнали с база данни за движенията на ръцете, за да установи кое точно движение съответства на този конкретен модел. След това ще активира ръкавицата, която ще премести ръката към изпълнение на предвиденото действие.

Идеята е, че обучението по този начин постепенно ще възстанови увредените нервни пътища на пациента, докато в крайна сметка той започне отново да изпълнява движенията на ръката без никаква роботизирана помощ.

Очаква се първоначалната версия на системата да бъде налична до пет години. Към този момент тя е способна да идентифицира поне осем намерения за движение на ръката с точност над 90 процента, както и да реагира за по-малко от 300 милисекунди.

„Целта на проекта е да се разработи лесен за използване, надежден и достъпен робот за рехабилитация на пострадали от инсулт, който ще подобри рехабилитационния ефект и… ще намали свързаните с това разходи”, обясняват от болницата.

Коментари по темата: „Носим робот помага за рехабилитация след инсулт”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    3 основни компонента:

    (1) EEG (електроенцефалографска) лента за глава, която чете електрическите сигнали от мозъка

    (2)лента за ръка, която чете нервно-мускулните сигнали от предмишницата

    (3) роботизирана ръкавица, носена на ръката

Коментар