Honda и WASP проектират мотоциклети за 3D печат

Създаването на мотоциклети чрез 3D печат е ефективно, но изисква и ръчна намеса
(снимка: WASP)

Европейското поделение на Honda и WASP работят по съвместен проект, който може да революционизира процесите на устойчив дизайн в мотоциклетната индустрия. Концепцията се нарича Additive Manufacturing и предвижда нов метод за създаване на мотоциклети с помощта на 3D печат и ръчно изработване на детайли.

WASP е италианска компания, специализирана в проектирането и производството на 3D принтери. Тя е вдъхновена от осата „Потър” – насекомо, което използва материали от заобикалящата го среда, за да изгражда гнездото си, отбелязва Inhabitat.

Тази концепция е интегрирана и в дизайнерския модел на самата компания. Мащабните 3D принтери на WASP имат за цел изграждане на цели къщи чрез 3D печат, включително и такива от естествени материали, добивани на място.

Според специалистите на компанията, създаването на мотоциклети чрез 3D печат е много ефективно, но все пак изисква ръчна намеса на човека, тъй като има някои области в дизайна на мотоциклетите, където човешката ръка е „незаменима”.

Затова сътрудничеството на италианската фирма с Honda предвижда използване на модели, отпечатани на 3D принтери, които след това биват завършени ръчно. Полученият в резултат процес на проектиране би въвел иновативен подход в света на автомобилното моделиране, създавайки по-малко отпадъци и отнемайки значително по-малко време.

През следващите месеци двете компании се надяват да покажат и първите резултати от иновативния процес.

Коментар