Задават се златни дни за 3D печата

3D печатът има реален потенциал да „преобърне” спада в ръста на производството
(снимка: CC0 Public Domain)

Времето на „повишено внимание” след кризата Covid-19 може да се окаже златно за технологията на 3D печатането. Тя има огромен нереализиран потенциал за децентрализация на производството. Но именно той може да ни отърве от дългите, сложни вериги за доставки – с всички ползи от това.

Първоначално 3D принтирането се разглеждашe като технология за бързо прототипиране. Използваха го само корпорации, за които дизайнът има огромно значение: фирми за касови апарaти тестваха колко удобни са новите им модели, компании за безалкохолни напитки изпробваха ергономичността на нови форми при бутилките и т.н.

С течение на времето триизмерният печат се разви и вече прави неща, далечни от прототипирането, които могат да преобразят живота ни. Така например на няколко места по света вече се строят къщи с помощта на 3D принтер. Забележително е, че част от тях дори работят с естествени материали.

През миналата година в Амстердам бе открит нов, стоманен пешеходен мост, който бе изработен изцяло чрез 3D печат. Вест от последните седмици е, че General Electric вече ще прави кулите за вятърните си турбини чрез 3D печат – и това ще позволи мачтите да са с двойно по-голяма височина – по 150 метра вместо сегашните 80 метра, съответно роторите да генерират значително повече електричество (с 33% повече).

Технология за крайно производство

Ерата след Covid-19 обаче отваря „златни дни” за технологията. Според анализатори, това, което климатичната криза направи за електрическите автомобили, е подобно на това, което Covid-19 прави за 3D печата.

Повечето мениджъри на веригите за доставки в индустриалните компании вече мислят как да намерят алтернативни източници, които са местни – или най-малкото „по-местни”. Неотдавнашно проучване на индустрията за 3D печат установи, че от февруари 2020 г. компаниите гледат на технологията различно, като повечето от тях сега обмислят да я използват за крайно производство, а не само за прототипи.

3D печатът може да „свали” бариерите за навлизане на пазара за много компании. Те могат да бъдат улеснени в обслужването на различни пазари и намаляването на цените за потребителите.

3D печатът се разглежда като технология, която има реален потенциал да „преобърне” спада на растежа в производството. Нещо повече: ако 3D печатът се комбинира с роботи, въздействието му ще бъде още по-голямо. Роботите са пъргави в триизмерен план, докато 3D принтерите могат да изграждат сложни обекти: съчетаването на тези две предимства в едно може да преобрази почти всяка индустрия.

Какво печели индустрията

Ползите от това са многобройни. Локализираното производство би означавало намаляване на разходите за транспорт. Печели се и време, но още по-съществено е, че това би допринесло за намаляване на емисиите на парникови газове – фактор, който вече е от критично значение за почти всички сектори.

Децентрализираното производство би позволило на страните да си осигурят критични доставки по време на кризи като епидемията „коронавирус” или в случаи на бедствия. Вече станахме свидетели на това как чрез 3D печат бяха изработени апарати за обдишване за пациентите в болници, които не можеха да закупят респиратори, поради недостига в глобален мащаб. В бъдеще болниците ще могат сами да си произведат значителна част от необходимото оборудване: шлемове, ръкавици, дори комплекти за тестване за вируси.

Неизбежни промени

Разбира се, подобно развитие ще доведе до промени, за които трябва да сме подготвени. Една от тях е промяната в глобалната икономическа карта, тъй като страните, традиционно разчитащи на износ на техника, ще пострадат – или най-малкото ще трябва да намерят с какво да заменят намаляващия си износ като перо в бюджета.

Заетостта е сфера, която безспорно ще претърпи промени. Големи нови възможности ще се разкрият пред специалистите от типа на машинните инженери или специалистите-химици. Някои, чиято работа ще бъде възложена на роботите, ще трябва да се преквалифицират и да намерят подходящи ниши в други високотехнологични области.

Подобно на много технологични изобретения от миналото, и това може да породи нови форми на неравенство. Икономиките със силни високотехнологични инвестиции биха се справили добре. Други ще се окажат още по-изостанали от сега. Това, в глобален мащаб, обещава начертаването на нови нюанси в икономическата карта на света.

Коментар