Когато влакът ти е дом: Необичайният живот на един дигитален номад

Оказва се, че влакът може да бъде пълноценен дом за дигиталните номади
(снимка: CC0 Public Domain)

Има и такава странна история. ИТ специалист от Германия живее от година и половина във влакове 1-ва класа, вече e пропътувал повече от 500 хиляди километра и е похарчил за това 15 хиляди евро.

Германия е дом на „дигиталния номад” Ласе Столи, който пътува и живее във влакове из цялата страна в продължение на повече от година и половина. Използва предимно железопътен транспорт 1-ва класа и може да изминава до 1000 км на ден, споделя той пред британската медия Metro.

Ласе Столи си е купил неограничена годишна карта, която му осигурява много намаления за пътувания с влаковете на “Дойче бан”, където той всъщност работи и спи. Номадът се храни там или на гарите по време на трансфери. Има време да се измие в специално оборудвани вагони по време на пътуването или в чакалните на гарите.

ИТ специалистът може да си позволи този начин на пътуване, защото е програмист и за да работи, му трябват само маса и електрически контакт, от който да зарежда джаджите си. Пътешественикът споделя, че по време на пътуване е способен да се концентрира върху работата, а когато има нужда от почивка, просто гледа през прозореца към трептящата природа.

Ласе Столи става „дигитален номад” веднага след като завършва училище през 2022 г. Всичко го устройва, защото ако иска да ходи на море, си взима билет в тази посока. Той може да слезе по пътя във всеки град и да направи кратка спирка. Когато са му необходими екстремни спортове, може да отпътува до Алпите на туризъм или ски. Иначе целият му живот минава в движението на влака.

Средно на година пътешественикът харчи около 10 хиляди евро за билети и храна. Но понякога се случват инциденти с изместване на графика и тогава Ласе трябва да изчака следващия влак или да промени посоката си на движение. Но всичко това е лесно да се предвиди с помощта на мобилно приложение.

До момента Ласе Столи вече е изминал повече от 500 хиляди км и не свята да спира дотук. Освен това пътуването с влак го принуждава да се ограничи в броя на нещата, които может да вземе със себе си. По принцип това е минимум електроника и слушалки, за да е по-приятно за работа по време на пътуване.

Коментари по темата: „Когато влакът ти е дом: Необичайният живот на един дигитален номад”

добавете коментар...

  1. Машинистът

    Много за лудите по света…..все още в България толкова не са много чалнатите, но и тук предстои да ни достигне “цивилизацията”…..

Коментар