Карта показва докъде можем да стигнем с влак за 5 часа

За европейците, които пътуват с влак, нова дигитална карта показва докъде могат да стигнат за 5 часа (екранна снимка: Chrono Trains)

Дигитална карта показва докъде може да стигне европеецът с влак в рамките на 5 часа – от коя да е станция на Стария континент. Предполага се, че 5 часа са приемливото време, което европеецът би прекарал във влак.

У нас мнозина ругаят железниците (и понякога – с основание), но като цяло железопътният транспорт си остава един от най-ефективните: влаковете са най-икономичният вид превоз. А и екологичният им потенциал е най-висок.

Цифровата карта Chrono Trains показва колко далеч можем да стигнем от коя да е ЖП станция в Европа в рамките на пет часа. Тя е вдъхновена от немската Direkt Bahn Guru, която показва влаковите трасета и „свръзки“ в Германия, разкривайки докъде може да пътува човек, включително прекачвайки се между влакове.

В Chrono Trains потребителят може да „зависне“ мишката си над локацията на дадена ЖП гара. Веднага с цветни зони му се показва къде може да се озове за един час, за два часа, за три, четири или пет часа.

Предполага се, че 5 часа е разумното, приемливо време, което европейският гражданин би прекарал в пътуване с влак, ако има нужда да се придвижи на по-голямо разстояние, но е категорично решен да не ползва самолет или автомобил.



Поради екологични и финансови причини днес мнозина правят подобен избор. Хората, които често пътуват на разстояния от порядъка на няколкостотин километра, нерядко използват времето във влака, за да свършат някаква работа на лаптопа си.

Дигиталната карта е с отворен код, който е свободно достъпен в Github.

Коментар